Svijet
StoryEditor

Ulagači se nadaju da bi Fed mogao uvesti nove poticajne mjere

07. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su podaci o zapošljavanju u SAD-u bili slabiji nego što se očekivalo, ali ipak ne toliko slabi da bi Fed morao pod hitno olabaviti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks skliznuo je 124 boda, ili 0,96 posto, na 12.772 boda, dok je S&P 500 pao 0,94 posto, na 1.354 boda, a Nasdaq indeks 1,30 posto, 2.937 bodova. U lipnju je u SAD-u broj zaposlenih porastao za 80.000, nešto manje od očekivanih 90.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,2 posto. To je već treći mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za manje od 100.000, što ukazuje na usporavanje oporavka tržišta rada. Premda slabiji od očekivanja, ti podaci ipak nisu toliko slabi da bi potaknuli američku središnju banku na novu, treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

- To nije dovoljno razočaravajuće za dodatno popuštanje monetarne politike, no ukazuje na nastavak sporog gospodarskog rasta i ograničenog poboljšanja na tržištu rada - kaže Eric Teal, direktor u fondu First Citizens Bancshares.S obzirom da niz podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, mnogi su se ulagači nadali da bi već krajem srpnja Fed mogao uvesti nove poticajne mjere. No, nakon ovih podataka, analitičari smatraju da je popustio pritisak na središnju banku.U anketi Reutersa procjenjuje se da je 65 posto šansi da će Fed pokrenuti treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih obveznica, ali samo osam od 15 trgovaca državnim obveznicama smatra da će to biti u kolovozu ili rujnu. Uz to, mnogi drže da ni nove monetarne mjere ne bi tako brzo poboljšale situaciju u gospodarstvu, s obzirom da ga ni dosadašnji potezi nisu uspjeli navesti čvrsto na put oporavka. Uostalom, ni labavljenje monetarne politike u Kini, eurozoni i Britaniji dan prije nije izazvalo euforiju na tržištu.Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Loše je na tržište utjecao i ponovni skok prinosa na španjolske obveznice na zabrinjavajuće visoke razine, premda su nedavno čelnici eurozone postigli dogovor o novim mjerama za suzbijanje dužničke krize. U cijelom ovom tjednu Dow Jones oslabio je 0,8, a S&P 500 indeks 0,6 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, peti tjedan zaredom, ali mršavih 0,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.662 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,92 posto, na 6.410 bodova, a pariški CAC 1,88 posto, na 3.168 bodova.

20. travanj 2024 11:41