Svijet
StoryEditor

Ulagači u iščekivanju razine nezadovoljstva među članicama OPEC-a

20. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Mantra ‘svatko je igrač za sebe‘ vlada tržištem sirove nafte u proteklih godinu dana, od sastanka naftnog kartela OPEC u studenom 2014. kada su učvrstili svoju strategiju ‘proizvodi i zavladaj‘.

Nema suradnje između država koje su članice udruženja i onih izvan tog klana, pa svaka od njih koliko god može povećava priljev nafte na globalno tržište kako bi zaštitili svoje prihode, ističe Ole Hansen, glavni rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci, uoči skorog sastanka te organizacije zemalja izvoznica nafte u njihovom sjedištu u Beču. Među nečlanicama posebno ističe Rusiju koja proizvodi naftu u rekordnim razinama, od raspada Sovjetskog saveza.

- Proizvodnja iz Rusije tijekom godine stalno je rasla, pokazujući očitu borbu za udio na tržištu među svjetskim proizvođačima nafte koji uporno gomilaju barele koji izlaze iz njihovih bušotina. Povećanje proizvodnje ne posustaje bez obzira na pad cijene s oko 100 dolara za barel tijekom ljeta 2014. do sadašnje cijene od nešto iznad 40 dolara za barel. I ne očekujem rezanje u proizvodnji u nadolazećem razdoblju – komentira Hansen.

Ističe ujedno da će oštri rezovi u ulaganjima u naftni sektor tijekom proteklih 12 mjeseci pozitivno utjecati na cijenu nafte tek kada oslabi trenutna silna proizvodnja, a s očekivanih dodatnih 500 milijardi barela iz Irana u prvoj polovici 2016., većina rebalansa na globalnom tržištu ovisit će o rezanju proizvodnje među državama koje nisu članice zajednice proizvođača OPEC. Među njima su najvažniji proizvođači u SAD-u, a trenutna cijena ispod 50 dolara za barel ozbiljno utječe na troškovnu krivulju proizvođača iz škriljevca i to bi moglo utjecati na još veće rezove u proizvodnji, no što su oni danas, smatra stručnjak za tržište naftom u danskoj investicijskoj banci.

No, kako se to ipak neće dogoditi vrlo skoro, fokus se okreće na očekivani sastanak OPEC-a kojeg predvodi Saudijska Arabija, a ulje na vatru dolit će svakako članice kao što su Venezuela i Nigerija koje su najviše pogođene neumoljivom taktikom grabeža za tržišni udio.

- Igrači na tržištu sirovom naftom pokušat će predvidjeti koliko je duboko nezadovoljstvo unutar OPEC-a, a već smo vidjeli da je predstavljanje dugoročne strategije kartela, koje je trebalo biti na sastanku u prosincu, prebačeno u 2016. godinu. Predstavnici zemalja članica nezadovoljni su određenim predloženim stavkama pojedinih država, kao što su rezanje proizvodnje, određivanje proizvodnih kvota i pronalaženje načina da se maksimizira OPEC-ov profit – pojašnjava Hansen.

Ta pukotina u međusobnim odnosima ukazuje na nelagodu zbog stalnog slabljenja cijene, posebno nakon što je OPEC-ova košarica pala na najnižu razinu od 2009. godine.

Početak prosinca izgledan je stoga kao vrlo zanimljiv kraj godine jer će sve oči biti usmjerene na sastanak u Beču 4. prosinca, između već najavljenih događaja u Europskoj središnjoj banci (ECB) 3. prosinca te susreta predstavnika američke središnje banke Federal Reserve, zakazanog za 17. prosinac, zaključuje Hansen.

04. svibanj 2024 06:43