Svijet
StoryEditor

Umro Wes Craven - Svijet je napustio redatelj čijih je 10 filmova zaradilo gotovo milijardu dolara

31. Kolovoz 2015.
Piše:
Ato Markin

Američki majstor filmova strave Wes Craven, redatelj kultne serije filmova "Vrisak" i "Strava u Ulici brijestova", umro je u 76. godini

U priopćenju koje je u nedjelju odaslala obitelj Craven piše da je redatelj preminuo u svom domu u Los Angelesu nakon duge bitke s tumorom na mozgu.

Nema sumnje da je svijet ostao bez jednog umjetnika, znalca i kreativca. A o kakvom je majstoru filma bila riječ govori podatak da je Wes Craven napravio čak 10 filmova čija zarada nije manja od 30 milijuna dolara. Tako je njegovih 10 filmova, među kojima su Vrisak (1, 2,3,4), Crveno oko, Brda imaju oči (1, 2), Posljednja kuća s lijeve strane, Strava u ulici Brijestova 3, Ljudi ispod stepenica zaradilo gotovo nevjerojatnih milijardu dolara.

Valja napomenuti da Wes Craven nije bio samo iza kamere. U nekoliko serija i filmova, točnije ukupno petnaest, bio je glumac, nerijetko je glumio sam sebe (posljednji put u seriji Dvorac iz 2013.).

Iako je iza sebe ostavio izvrsne filmove, ostat će zapamćen kao kreator lika Freddyja Kruegera iz ‘Strave u ulici brijestova‘. Ideju za danas kultni filmski serijal dobio je živeći pored groblja u ulici istog imena u Clevelandu.

Iako je majstor horor filmova, 1999. je napravio "izlet" napravivši dramu ‘Music of the Heart‘, kojim je Meryl Streep osvojila nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Craven je rođen 2. kolovoza 1939. u Clevelandu. Odgojen je u baptističkom duhu, diplomirao je engleski i psihologiju, a magistrirao filozofiju i pisanje.

19. svibanj 2024 12:54