Svijet
StoryEditor

Unicredit zbog povećanja kamata izgubio spor u Srbiji

16. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Unicredit banka izgubila je spor u Srbiji zbog povećanja kamate na prvostupanjskom sudu koji je zaključio kako se radi o jednostranom uvećavanju kamate tijekom otplate stambenog kredita, potvrdila je Udruga Efektiva iz Srbije.

Ta presuda donesena je nakon održanog prvog ročišta, a dio članka ugovora koji banci dozvoljava da mijenja kamatu u skladu s ‘promjenama poslovne politike‘, sud je proglasio ništetne. Prema informacijama Udruge Franak Srbija ovih dana očekuje još takvih presuda.

- Povrede odredbi Zakona o obveznim odnosima gotovo su identične onima iz Zakona o obveznim odnosima u Republici Hrvatskoj, pa se i kod nas s razlogom može očekivati pravda za sve korisnike kredita – stoji u priopćenju udruge Franak.

Ističu kako je u Srbiji već doneseno dvadesetak nepravomoćnih presuda u privatnim tužbama kojima se jednostrane odluke banaka za povećanje kamatnih stopa proglašavaju ništetnima, zbog čega će banke morati preplaćene razlike u iznosima anuiteta vratiti potrošačima.

Osim sudskih sporova, u Srbiji su u tijeku i pokušaji da se donesu dodatne mjere za olakšanje položaja dužnika koji su podigli kredite s valutnom klauzulom švicarski franak. Podsjećaju kako je Srbija još 2011. zaštitila svoje građane od samovolje banaka, kada je Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga određeno da banke moraju odrediti formule za izračun promjena kamatnih stopa u svim kreditima, i to tako da se fiksna marža odredi na temelju razlike prve ugovorene kamate i vrijednosti promjenjivog parametra u vrijeme kada je kredit ugovoren. - Zahvaljujući tome zakonu, danas je prosječna kamata u Srbiji u kreditima s valutnom klauzulom CHF 3,5 posto (što znači da se kreće u rasponu 2 posto do 4 posto).

04. svibanj 2024 01:35