Svijet
StoryEditor

Upitan indijski rejting

12. Lipanj 2012.

Indijska industrijska proizvodnja porasla je u travnju znatno manje nego što se očekivalo, dodatno potpirivši zabrinutost za zdravlje gospodarstva te zemlje.

Proizvodnja je u travnju porasla za 0,1 posto u odnosu na godinu ranije, mnogo manje od očekivanih 1,7 posto. Podaci su objavljeni dan nakon što je agencija Standard & Poor‘s upozorila da bi mogla sniziti indijski kreditni rejting. Analitičari napominju da bi slabi podaci mogli potaknuti središnju banku da uvede nove mjere za poticanje rasta.

- Podaci jasno ukazuju na izuzetno slabi industrijski rast i na jasnu potrebu za monetarnom i fiskalnom potporom, zaključio je Abheek Barua, glavni ekonomist HDFC banke. Postoji opravdanje za odlučnu intervenciju središnje banke Reserve Bank of India. Slabi podaci o proizvodnji najnovija su u nizu loših vijesti iz Indije.

Tako su podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazali da je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo po godišnjoj stopi od 5,3 posto, što je njegov najslabiji rast u gotovo deset godina. Sve veći trgovinski deficit i slaba ulaganja bili su među ključnim razlozima usporavanja rasta.U međuvremenu je Indiju pogodio pad vrijednosti rupije, koja je u proteklih 12 mjeseci oslabila prema američkom dolaru gotovo 25 posto. Situaciju su dodatno pogoršale političke razlike, koje su odgodile uvođenje ključnih reformi.

Kombinacija navedenih faktora potaknula je agenciju Standard & Poor‘s da u ponedjeljak upozori da bi "usporavanje rasta BDP-a i političke prepreke u donošenju mjera gospodarske politike mogli zaprijetiti indijskom rejtingu".

24. travanj 2024 03:09