Svijet
StoryEditor

Usluge koje nudi Airbnb i Uber članice EU-a ne bi trebale zabranjivati

01. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Vlade zemalja Europske unije ne bi trebale zabraniti usluge kao što su stranica za najam stanova Airbnb ili aplikacija za naručivanje vožnje Uber, osim kao posljednji izbor, navodi EU u novim smjernicama kojima nastoji spriječiti pritiske na takve nove usluge. U smjernicama Europska komisija navodi da sva ograničenja zemalja članica EU-a vezana za nove internetske usluge moraju biti opravdana i razmjerna javnom interesu o određenom pitanju.

"Sveukupna zabrana obavljanja djelatnosti predstavlja krajnju mjeru koja bi trebala biti primijenjena samo ako i gdje se ne mogu koristiti manje restriktivni zahtjevi za zadovoljavanje javnog interesa", navodi se u nacrtu dokumenta, u koji je Reuters imao uvid.

U slučaju internetskih stranica za iznajmljivanje stanova kao što je Airbnb, Komisija navodi da je zabrana kratkoročnog najma stanova "teško opravdati" .

Smjernice su dobra vijest za Uber i Airbnb koji su u nekim gradovima suočeni s izravnom zabranom ili ograničenjima jer se postojeći igrači na tržištu žale na nelojalnu konkurenciju.

Airbnb je osnovan 2008. godine, a Uber godinu dana kasnije, oba u San Franciscu, te se od samih početaka suočavaju s regulatornim ograničenjima širom SAD-a, a u novije vrijeme i u drugim državama.

Obje tvrtke postale su omiljena meta lokalnih dužnosnika i konkurentskih tvrtki u Europi gdje je snažna tradicija društvenog nadzora.

U "gospodarstvu dijeljenja" korisnici koriste internet za ugovaranje usluge, kao što su taksi vožnje pa su vozači amateri velika konkurencija profesionalnim taksistima. Iznajmljivanje stanova i kuća putem internetske usluge smanjuje, pak, potražnju za smještajem u hotelima.

"Te usluge mogu potpasti pod nekoliko sektora, te pod regulatorna ograničenja sviju njih", poručila je Komisija.

Primjerice Uber sebe smatra samo digitalnom uslugom koja povezuje vozača i putnika, za razliku od usluge prijevoza koje potpadaju pod pravila o kvalifikaciji vozača, cestovnih pravila i osiguranje.

Najviši sud EU-a donijet će odluku krajem ove ili iduće godine o tome je li Uber prijevoznička ili digitalna tvrtka. Udruge taksista prosvjeduju od 2014. protiv Ubera u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj i mnogim drugim europskim zemljama.Prošle su godine francuske vlasti pretresle urede Ubera u Parizu zbog navodnog kršenja zakona . Hina piše da je Uber prošlog listopada, nakon sudskog naloga, ukinuo u Bruxelllesu svoju uslugu UberPOP koja se oslanja na neprofesionalne vozače. S druge strane, ta je tvrtka u ožujku ponovno uvela svoje usluge u Madridu, nakon povlačenja s tog tržišta 2014. zbog sudske presude.

24. travanj 2024 00:18