Svijet
StoryEditor

Usporen kineski rast donio zabrinutost na Wall Street

06. Ožujak 2012.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u rudarskom sektoru jer je Kina smanjila ciljanu stopu gospodarskog rasta.

Dow Jones indeks oslabio je 14 bodova, ili 0,11 posto, na 12.962 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 1.364 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 2.950 bodova.Negativno je jučer na tržišta utjecalo smanjenje ciljane stope rasta kineskog gospodarstva s 8 na 7,5 posto. To je već ujutro izazvalo pad cijena dionica na azijskim, a potom i na europskim burzama. Ni Wall Street nije odolio pritisku.-To je zabrinulo ulagače širom svijeta. Pad je počeo u Aziji, a nastavio se preko Europe i Wall Streeta. Činjenica je da Kina cilja nešto niži rast gospodarstva kako bi zauzdala inflaciju. To nije kraj svijeta, no dobar je povod ulagačima da pokupe dio zarade sa stola - kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.Pod najvećim je pritiskom bio rudarski sektor jer je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa se ulagači plaše da bi sporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva mogao izazvati pad potražnje za sirovinama.Zbog toga su jučer pale cijene sirovina, pa su pale i cijene dionica rudarskih kompanija. S&P indeks tog sektora potonuo je 1,6 posto.Rast cijena dionica na Wall Streetu od početka godine, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 8,5 posto, ponajviše se zahvaljuje podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.I jučer je ugodno iznenadio Institut za menadžere nabave objavivši da je njegov ISM indeks u uslužnom sektoru u veljači porastao s 56,8 na 57,3 boda, najvišu razinu u godinu dana.No, to nije ohrabrilo ulagače jer, postavlja se pitanje je li rast američkog gospodarstva održiv, s obzirom da su ostala najveća svjetska gospodarstva pod pritiskom.

Japan je u recesiji, a recesija prijeti i eurozoni. Jučer je institut Markit izvijestio da je njegov PMI indeks poslovnih aktivnosti u eurozoni u veljači pao s 50,4 na 49,3 boda, što je veći pad nego što se očekivalo. Kretanje indeksa iznad 50 bodova signalizira rast aktivnosti, a ispod njihov pad.To pokazuje da je eurozona na rubu recesije, s obzirom da je gospodarstvo tog bloka palo u posljednjem lanjskom tromjesečju.Zbog toga se jučer trgovalo oprezno, na što ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam ove godine iznosi 6,9 milijardi.I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 5.874 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 6.866 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 3.487 bodova.

24. travanj 2024 08:40