Svijet
StoryEditor

Usporio gospodarski rast Katara

31. Prosinac 2012.

Gospodarski rast Katara usporio je u trećem tromjesečju ove godine, ali je dobio potporu od snažnog širenja sektora koji nisu vezani za naftu, pokazali su podaci koje je u nedjelju objavio statistički ured.

Katarski bruto domaći proizvod (BDP) je od srpnja do rujna realno porastao za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a za 1,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

To predstavlja usporavanje rasta u odnosu na drugo tromjesečje, kada je BDP realno porastao za 5 posto na godišnoj razini, kao i u odnosu na prvo tromjesečje, kada je rast iznosio 6,9 posto.

Razdoblje velikih ulaganja u katarske naftne i plinske resurse završilo je prošle godine, što znači da energetska industrija, koja čini gotovo polovicu gospodarstva, sada puno manje pridonosi rastu.

Rudarski i eksploatacijski sektor, koji uključuje naftu i plin, smanjio se u trećem tromjesečju za 0,8 posto na godišnjoj razini, ali je porastao za blagih 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Ostali dijelovi gospodarstva zabilježili su rast, pa je tako aktivnost proizvodnog sektora porasla za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, građevinskog sektora za 9,4 posto, a financijskog za 4,7 posto.

Katar planira idućih godina uložiti desetke milijardi dolara u infrastrukturne projekte radi održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Vlasti procjenjuju da će u idućoj godini katarski BDP realno porasti za 4,8 posto, što bi predstavljalo usporavanje aktivnosti, s obzirom da se u ovoj godini očekuje rast od 6,3 posto.

30. travanj 2024 15:04