Svijet
StoryEditor

UTORAK - Zaposlenici vole tehnološke tvrtke

01. Siječanj 1970.
Piše:
lider.media

Tehnološke tvrtke nenadmašive su u povlasticama zaposlenicima. Vrhunski uređeni i opremljeni uredi sretnika zaposlenih u Silicijskoj dolini, za ostale smrtnike su još budućnost.

Uz stolni nogomet za opuštanje, tvrtke nude mnoge pogodnosti zaposlenicima poput, zdravstvenog osiguranja i plaćenog bolovanja, što se inače u Sjedinjenim Američkim Državama smatra još povlasticom za razliku od Europe. Ugađanje zaposlenicima urodilo je plodom, pa tehnološke tvrtke vladaju Glasdoorovim popisom 50 najboljih tvrtki za iduću godinu. Glasdoor, internetska stranice za traženje posla, izbor radi prema istraživanju koje se provodi među zaposlenicima tvrtki. Po tome je čak 21 tehnološka tvrtka završila na popisu, a pobjedu je odnio Airbnb, tvrtka za iznajmljivanje privatnog smještaja preko interneta. Airbnb se prvi put pojavio na popisu i s vrha maknuo ovogodišnjeg najpoželjnijeg poslodavca Google koji je završio sada na osmom mjestu. Među prvih pet najpoželjnijih nalaze se tvrtka za savjetovanje u upravljanju Bain Company, Guidewire sa softverima za osiguravajuće tvrtke, HubSpot koji razvija softvere za internetsko oglašavanje te Facebook. Osiguravanjem pogodnosti zaposlenicima tvrtke se bore za pridobivanje što više vrhunskih stručnjaka i nadarenih u svoje redove, zato što ih nema mnogo.

Zanimljivo je da se na popisu nalazi i mormonska Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana i to kao 22. čime je nadmašila, primjerice, jedan Apple na 25. mjestu, Twitter na 26., Wegmans Food Marketa na 29., Chevron na 39., Red Bull na 46. ili Nike na 47. mjestu.

10 najboljih tehnoloških tvrtki s popisa Glasdoora:         

1. Airbnb – najpoželjnija tvrtka za rad prema izboru zaposlenika, vrijedi više od 25 milijardi dolara, nudi rodiljni dopust za majke i očeve iznad uobičajenih standarda u Americi te u svakom tromjesečju putovanja na bonove2. Guidewire – treći na popisu, savršeni spoj kulture velike korporativne tvrtke i bliskosti u malom tek pokrenutom poduzeću, daju potporu u svemu što pogoduje pojedincima ili skupinama zaposlenika 3. HubSpot -  četvrti na popisu, upriličuje ‘tajne‘ večere za zaposlene iz raznih odjela kako bi se što bolje povezali, jedna od najboljih tvrtki za žene, potiče se daljnje usavršavanje zaposlenih4. Facebook – peti na popisu, produžili rodiljni dopust na četiri mjeseca što koristi i osnivač Mark Zuckerberg, osiguravaju sobe za video igre, čak i zamrzavanje ženskih jajašaca     5. LinkedIn – šesti na popisu, daje sve potrebno vrijeme za posebne projekte, plaća stručno obrazovanje6. Google – osmi na popisu, omogućuje spavanje i odmor u ‘nap podsima‘, prostore za druženje i objed u obliku skijaške kabine, stolni nogomet, kuglane, bogat jelovnik, masažu, najvelikodušniji rodiljni dopust u Americi, zapošljava homoseksualne osobe   7. Zillow – deseti na popisu, stranica za nekretnine, zaposlenici hvale povlastice, osigurana je besplatna hrana, piće i grickalice8. World Wide Technology – 12. na popisu, bavi se tehnološkim proizvodima i uslugama, pomično radno vrijeme, moguć rad od doma, obiteljsko i zabavno okruženje 9. Mindbody – 14. na popisu, izrađuje softvere za poboljšanje zdravlja i vježbanje što se primjenjuje i u samoj tvrtci10. Expedia – 16. na popisu, stranica za putne oglase, posebno su okrenuti zadržavanju nadarenih zaposlenika  

24. travanj 2024 22:11