Svijet
StoryEditor

Uvedene privremene carine na uvoz keramičkog posuđa iz Kine

15. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Europska komisija uvela je privremene carine na uvoz keramičkog posuđa i kuhinjskog pribora iz Kine, unatoč protivljenju većine članica Unije.

Na sastanku trgovinskih stručnjaka u listopadu četrnaest od ukupno 27 zemalja članica EU-a glasalo je protiv planiranih mjera, što se smatra neuobičajenim rezultatom, pa je Komisija bila prisiljena preispitati svoje planove.Bruxelles može nametnuti privremene carine dok traje istraga. Prema propisima EU-a, EK se mora samo konzultirati sa zemljama članicama i njihovo mišljenje nije obvezujuće.

Uvođenje konačnih carina zahtijeva poštovanje mišljenja većine članica, a rok je 15. svibnja. Konačne carine obično se uvode na razdoblje od pet godina. Europska komisija objavila je da će se privremene carine kretati u rasponu od 17,6 do 58,8 posto kada je riječ o proizvodima kineskih proizvođača. Prošle je godine prema podacima EK u Europsku uniju uvezeno keramičko posuđe i kuhinjski pribor u vrijednosti 728 milijuna eura, čime se taj uvoz uvrštava među krupnije slučajeve pod lupom EK.

25. travanj 2024 06:21