Svijet
StoryEditor

Vatikan u kaosu

27. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Široka istraga u Vatikanu, čiji je cilj bio uhvatiti izvor u javnosti objavljenih povjerljivih informacija, ovog je tjedna rezultirala uhićenjem sobara pape Benedikta XVI.

No cijela se priča razvija u skandal koji je osramotio Svetu Stolicu otkrivajući dokaze o unutarnjim bitkama za prevlast i moć, intrigama i korupciji na najvišim razinama Katoličke crkve.Prema pisanju The Washington Posta, koji prenosi Associated Press, uhićenje batlera Paola Gabrielea, člana kućanstva Svetog Oca, zaključilo je jedan od najgrčevitijih tjedana u Vatikanskoj novijoj povijesti i bacilo Svetu stolicu u kaos u trenutku kada Vatikan trudi pokazati svijetu da je namjera da se drže međunarodnih pravila o financijskoj transparentnosti, vrlo ozbiljna.

Cijela priča započela je kada je prošlog vikenda izdana knjiga ‘Vaša Svetosti‘, u kojoj su objavljeni dokumenti koji nisu bili namjenjeni javnosti, odnosno korespodnecija (poruke, memorandumi) između Pape i njegova osobnog tajnika. Nastavilo se u četvrtak, kada je s funkcije otjeran direktor Vatikanske banke, da bi u subotu Vatikan priznao da je sobar Pape Benedikta navodna ‘krtica‘ koja je talijanskim novinarima dostavljala povjerljive informacije, u navodnom pokušaju da diskreditira Vatikanskog državnog tajnika.

- Da je to fikcija, nitko ne bi povjerovao, jer niti jedan urednik ne bi dopustio autoru da tako nešto stavi u knjigu, izjavio je Carl Anderson, član uprave Vatikanske banke, koji je bio među onima koji su iskazali nepovjerenje predsjedniku uprave Ettoreu Gotti Tedechiu.Vatikanska je banka u oštrom priopćenju objavila otkazivanje ugovora Gotti Tedeschiu. - U kontinuitetu nije dolazio na sastanke uprave banke, nije radio svoj posao, nije branio poteze banke, među osobljem je zbog njega nastala duboka podjela, te se vrlo čudno ponašao, stoji, između ostalog, u priopćenju Vatikanske financijske institucije.

20. travanj 2024 11:07