Svijet
StoryEditor

Velika Britanija će preoteti Njemačkoj status najvećeg europskog gospodarstva?

27. Prosinac 2013.

Velika Britanija bit će u poziciji da Njemačkoj preotme status najvećeg europskog gospodarstva, procjenuje tamošnji Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) u najnovijim godišnjim prognozama.

U tome uglednom britanskom institutu predviđaju da će Njemačka do 2030. godine izgubiti aktualnu vodeću poziciju u Europi. Među čimbenicima koji bi trebali pripomoći ubrzanju britanskog gospodarstva u institutu izdvajaju rast broja stanovnika u Britaniji.

U godišnjem World Economic League Tableu, u kojem prikazuje uspone i padove u globalnom gospodarstvu, te prognozira pozicije gospodarstava u budućnosti, CEBR također navodi da će Kina prestići SAD u 2028. godini, što je kasnije nego što pojedini analitičari prognoziraju.

Ukupno gledano, Velika Britanija bit će drugo po veličini gospodarstvo u skupini najviše razvijenih u svijetu, navode u CEBR-u. Napominju ipak da će rast britanskog gospodarstva zaostajati za rastom u gospodarstvima u nastajanju poput Indije i Brazila.

Pozitivan doprinos rastu, uz povećanje stanovništva, trebala bi pružiti i manja ovisnost o ostalim europskim gospodarstvima, kao i relativno niski porezi u Britaniji prema europskim standardima.

Što se tiče Njemačke, u institutu smatraju da bi izgledi njezina gospodarstva bili znatno bolji kada bi došlo do raspada eurozone.

Za Francusku CEBR predviđa da će biti u skupini zapadnoeuropskih gospodarstva s najslabijim rastom i da će ju Velika Britanija prestići do 2018. godine. Među razlozima za takve prognoze navode slabi rast francuskog gospodarstva uslijed tamošnjih visokih poreza, pored drugih problema koji općenito muče gospodarstva eurozone.

19. travanj 2024 02:29