Svijet
StoryEditor

Velika Britanija primorana je platiti još 1,7 milijardi eura Europskoj uniji

24. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Britanski premijer David Cameron pokušava pronaći način kako bi se Veliku Britaniju oslobodilo od plaćanja dodatnih 1.7 milijardi eura Europskoj Uniji. Ekonomija Velike Britanija od 1995 do danas ostvarila je bolje rezultate nego ostale članice Unije, a nova pravila u ukupni dohodak zemlje uključuju i dosada skrivene izvore zarade poput prostitucije i trgovine drogom.

Nizozemska je još jedna zemlja koja će ovim zakonom biti prisiljena na veće izdatke Uniji. Zanimljivo zbog lošeg stanja u ekonomskom sektoru i velike nezaposlenosti, Francuska će od Bruxellesa dobiti povrat od 790 milijuna eura.

U Velikoj Britaniji u posljednje vrijeme euroskepticizam jača, što potvrđuju i rezultati koje je UK Independence Party (UKIP), koja zastupa takova gledišta, postigla na proteklim izborima Ovakva situacija sigurno pogoduje rastu njihove moći, te predstavlja ozbiljan izazov za torijevsku vladu.

- Svaka taktika koju je Cameron upotrijebio u igri sa EU, neslavno je propala. Sada ima dvije prilike; održati referendum ili izgubiti na sljedećim izborima- smatra Nigel Farage, vođa UKIP-a.

Cameron pokušava lobirati kod ostalih članova da se ovakav zakon promijeni, te je tako već u četvrtak na EU summitu krenuo u borbu s vjetrenjačama.

– Europska komisija nije ranije niti očekivala ove naše novce, a zakoni se ne mogu primjenjivati retroaktiivno- izjavio je Finacial Timesu glasnogovornik britanske vlade.

No, iz sjedišta EU tvrde da zakonske osnove za izmjenu ovog plana ne postoje, te da Britanija ne može ništa učiniti po tom pitanju.

Britansko ministarstvo financija tako će morati od poreznih obveznika nabaviti još dodatnih 680 milijuna eura za plaćanje članstva EU, a ukupni iznos koji će  morati platiti Uniji do kraja godine biti će vrtoglavih 10 milijardi eura. Pred Davidom Cameronom i njegovom vladom teško je razdoblje.

16. travanj 2024 21:52