Svijet
StoryEditor

Velika Britanija privatizira policiju?

26. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Privatna poduzeća će preuzeti velike dijelove britanske policijske službe, poput kriminalistike, forenzike i upravljanja zatvorima, u roku od pet godina, tvrdi direktor jedne od najvećih svjetskih sigurnosnih tvrtki, piše The Guardian.

David Taylor-Smith izjavio je to nakon što je deset policijskih jedinica uzelo u obzir razmatranje davanja posla privatnih tvrtkama u obavljanju nadležnosti kao što su upravljanje zatvorima i održavanje IT sustava.

Njegova sigurnosna tvrtka G4S u utrci je za ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara s West Midlands i Surrey policijom, je rekao kako očekuje da će i ostale snage diljem zemlje poduzeti slične mjere u roku od pet godina.

- Većina članova javnosti moći će vidjeti ili isti ili čak bolji rad policije, a njih nije briga tko vodi policiju, tko ju financira ili licencira – njih to stvarno nije briga - rekao je Taylor-Smith.

Taylor-Smith je rekao kako su ‘proračunski pritisak i politička volja‘ odvukli privatni sektor u policiju, ali tvrdi kako ‘ethos‘ javne policije time nije izgubljen.

Javnost će, prema njegovim riječima moći vidjeti ili isti ili čak bolji rad policije, a građanima je svejedno tko vodi policiju, tko je financira i licencira, objasnio je on. U skladu sa ugovorom 575 policijskih službenika prešlo je u G4S kompaniju .

- Naš stav je da nikada ne bi pokušali preuzeti glavne funkcije policije, ali je jasno da konfiguracija policije u Velikoj Britaniji nije efektivna koliko bi mogla biti - rekao je Taylor-SmithNo, čini se da zaposlenici ne dijele njegovo mišljenje.U Velikoj Britaniji raste uznemirenost zbog uključenja privatnih tvrtki u policijske poslove. U svibnju je više od 20.000 policajaca izašlo na ulice kako bi kazali na posljedice privatizacije policije.

20. travanj 2024 06:06