Aktualno Preporučeno Svijet

Velika pobjeda Ubera u SAD-u: Nezadovoljni korisnici ‘osuđeni na arbitražu’

AmCham
Lider
Autor Lider

Uber je odnio veliku pobjedu na domaćem tržištu gdje će nakon odluke suda u New Yorku korisnici eventualne pritužbe ili tužbe zbog usluge morati rješavati izvansudskom arbitražom, javlja The Hill.

Naime, Uber ima praksu traženja privole korisnika, kojom se, između ostalog, oni odriču prava da tuže tu kompaniju. Umjesto toga, Uber traži od korisnika da pritužbe rješavaju kroz arbitražne postupke u kojima obje strane same biraju suce čija je konačna odluka povjerljiva.

>>>Istraživanje: Uber i Lyft utječu na prodaju automobila, učestalost putovanja

Viši sud pobio je tako odluku prvostupanjskog suda, koji je prihvatio tužbu i presudio u korist potencijalnog tužitelja, korisnika Ubera, Spencera Meyera, a koji je potpisao privolu, pa ipak imao namjeru tužiti Uber. Drugim riječima, Meyer i svi ostali korisnici Ubera u državi New York (a kako je riječ o presedanu, najvjerojatnije i u ostatku SAD-a), potpisivanjem privole odriču se prava da Uber, u slučaju povrede obveznih odnosa, odvedu pred sud.

Što je GDPR i kako spremno dočekati punu primjenu uredbe

Sličnu je pobjedu Uber izvojevao i na federalnim sudovima, kada je, sredinom ove godine, sud odbacio pokušaj tužbe zaposlenika Ubera, koji je želio tu tvrtku tužiti zbog radnog statusa.

Odluka je od velikog značaja i za druge ‘Over the top’ kompanije, jer se privolom, odnosno pristajanjem na uvjete korištenja aplikacije korisnici, svjesno ili ne, odriču prava na tužbu pri nadležnim sudovima.

Airbnb, Netflix i Amazon tvrtke su koje imaju jasne naputke kako stvari rješavati arbitražom. Američki senatori bezuspješno su pokušavali kazniti AT&T, telekomunikacijsku tvrtku, koja je korisnike u arbitražnim postupcima prisiljavala da potpišu ugovore o korištenju telefona, kao sredstvom kompenzacije u arbitražnom sporu.

>>>Tvrtke nisu pripremljene za novu europsku Opću uredbu o zaštiti podataka

Kompanije tvrde kako su arbitražni postupci učinkovit način rješavanja sporova.

-Niti jedan korisnik AT&T-a nije prisiljen pristati na rezultate arbitraže. Korisnici ugovore sa AT&T-jem potpisuju dobrovoljno, odgovorio je na kritike pojedinih američkih senatora, izvršni predsjednik Uprave AT&T-a, Tim McKone.

Protivnici arbitražnih postupaka s kompanijama kažu kako suci u tim postupcima mogu biti bliski tvrtkama, kako zbog toga mogu biti pristrani, te kako je riječ o visokim troškovima postupka, prenosi The Hill.

Komentari