Svijet
StoryEditor

Velike banke nikad nisu bile opasnije

11. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Europa treba rekapitalizirati, restrukturirati ili zatvoriti svoje banke u sklopu temeljitog čišćenja sustava, poručila je direktorica MMF-a Christine Lagarde ističući da je prijetnja od najvećih svjetskih zajmodavaca ‘opasnija nego ikad‘, piše Telegraph.

Govoreći u New Yorku uoči proljetnog sastanka MMF-a, Christine Lagarde je kritizirala financijski sektor rekavši kako se odupiru nužnim reformama.

- Potrebna nam je reforma, čak i u slučaju odbijanja od strane financijske industrije koja ne želi napustiti načine poslovanja koji su za nju unosni - rekla je Lagarde.

‘Prioritet mora biti nastavak sređivanja bankarskog sustava kroz dokapitalizaciju, restrukturiranje i zatvaranje banaka gdje je to potrebno‘, rekla je Lagarde.

Napomenula je da su mnoge banke u perifernim državama eurozone dale previše loših zajmova.- U prevelikom broju slučajeva, od SAD-a 2008. do današnjeg Cipra, vidjeli smo što se događa kada bankovni sektor odabere brzu zaradu umjesto dugotrajne dobrobiti podržavajući poslovni model koji u konačnici destabilizira ekonomiju. Jednostavno, ne možemo imati pretkrizno bankovno poslovanje u postkriznom svijetu - kazala je Lagarde.

Lagarde ove godine ne očekuje znatno veći rast svjetske ekonomije u usporedbi s prošlom godinom, ali napominje kako se mora pravodobno reagirati kako bi se pobijedila kriza.

24. travanj 2024 07:36