Svijet
StoryEditor

Vezali kredit na tečaj švicarca i u pet godina izgubili 40 milijuna eura

10. Lipanj 2013.

Slovenske željeznice (SŽ) zabilježile su u pet godina 40 milijuna eura gubitka zbog valutnog rizika, vezavši dogovorom s dvije banke svoj kredit u eurima na tečaj švicarskog franka, piše u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Na nagovor financijskog konzultanta kojemu su za njegove usluge platile 140.000 eura, SŽ su se s dvije banke dogovorile da im se 80 milijuna eura duga zbog nižih kamata obračunava u švicarskim francima, a zaključeni ugovor o izvedenim financijskim instrumentima trebao ih je zaštititi od valutnih rizika. 

Budući da su banke po ugovoru na sebe preuzele pokrivanje valutnog rizika franka u odnosu na euro samo ako se tečajna razlika promijeni do sedam posto, sada se sve iskazalo kao ‘financijska avantura‘ jer je u vrijeme financijske krize švicarski franak u odnosu na euro porastao više od predviđanja, navodi list.

S bankama dogovorenim mehanizmom tzv. izvedenih financijskih instrumenata, Slovenske željeznice su tako na valutnom riziku u pet godina izgubile 40 milijuna eura, u što je uračunat i trošak prekida financijskog ugovora s Novom Ljubljanskom bankom (NLB) i Unicreditom Slovenija u iznosu od 16 milijuna eura, navodi Dnevnik, dodajući da su podatke o gubitku potvrdili i na Slovenskim željeznicama te da su slične aranžmane s bankama sklapala i neka druga slovenska poduzeća.

19. travanj 2024 20:28