Svijet
StoryEditor

Visok rast japanskog izvoza ponajviše zbog trgovine sa SAD-om

20. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Japanski izvoz u svibnju je uvećan po najvišoj stopi u posljednjih 17 mjeseci, skočivši za 10 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje u srijedu prenose europski mediji.

Jačanje izvoza najvećim se dijelom pripisuje skoku isporuka na tržište Sjedinjenih Država u visini čak 38 posto na godišnjoj razini, dok su isporuke u Kinu, koja je najveći japanski trgovinski partner, također porasle, prvi put u posljednjih osam mjeseci, prenosi britanski BBC News. Ujedno je porastao i japanski uvoz, za devet posto, što je više nego što se očekivalo, pokazuju nadalje najnoviji podaci tamošnje vlade. Rast japanskog gospodarstva koje se uvelike oslanja na izvoz snažno ovisi o potražnji s tržišta poput SAD-a, Europe i Kine.

Posljednjih mjeseci japanski izvozni sektor pogođen je slabljenjem potražnje s ključnih tržišta. Izvoz u Kinu oslabio je zbog usporavanja kineskog gospodarstva, dok je osobnu potrošnju u Europi pritiskala tvrdokorna dužnička kriza u nekim članicama eurozone. S druge strane, potražnja za japanskim robama u SAD-u postupno je jačala. Svibanjski skok japanskog izvoza u SAD samo se nadovezao na njegov rast u travnju od 43 posto i za 23 posto u ožujku.Analitičari prognoziraju da će potražnja za japanskim robama u najvećim svjetskim gospodarstvima vjerojatno ostati snažna u bliskoj budućnosti i da će pružiti podršku rastu tog trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva.- Rast izvoza znak je da japanskom gospodarstvu ne ide tako loše. Snažna potražnja iz američkog gospodarstva Japanu bi mogla više nego kompenzirati slabljenje potražnje u Europi i Kini - kazao je Hiroshi Miyazaki, glavni ekonomist u Shinkin Asset Managementu.

25. travanj 2024 16:17