Svijet
StoryEditor

Vlada u Rimu glatko prodala 8 milijardi eura obveznica

11. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Italija je u srijedu s uspjehom emitirala 11 milijardi eura vrijedne kratkoročne obveznice, ali uz dvostruko višu cijenu nego na prijašnjim aukcijama uslijed neizvjesnosti koje muče ulagače oko dužničkih problema i gospodarskih izgleda najslabijih članica eurozone.

Vlada u Rimu glatko je prodala 8 milijardi eura vrijedne obveznice s rokom vraćanja za godinu dana, ali uz prinos od 2,84 posto, čak dvostruko veći u usporedbi s 1,4 posto koliko su ulagači tražili na aukciji prošlog mjeseca. Također uz znatno višu cijenu, prodala je i 3 milijarde eura vrijedne dužničke papire s rokom vraćanja za tri mjeseca. Prinos je poskočio na 1,25 posto, s 0,49 posto na posljednjoj sličnoj aukciji.

Troškovi zaduživanja Italije i ostalih financijski uzdrmanih zemalja poput Španjolske smanjuju se posljednjih mjeseci nakon što je Europska središnja banka (ECB) ubrizgala u bankovni sustav eurozone golemu injekciju likvidnosti, te nakon što je tehnička vlada Marija Montija uvela čitav niz mjera štednje.

No, neizvjesnost se vratila u Europu, podigavši troškove zaduživanja nekih država, poglavito Španjolskoj, čiji su prinosi na 10-godišnje obveznice zadnjih dana premašili 5,90 posto, što je njihova najviša razina u protekla četiri mjeseca. Na sekundarnim tržištima 10-godišnje talijanske državne obveznice prodavane su uz prinos od 5,55 posto. Prinos je nešto snižen u odnosu na jučerašnjih 5,70 posto, no osjetno je iznad prošlotjednog u visini od 5 posto.U oštroj suprotnosti s time, Njemačka se danas zadužila po rekordno niskoj cijeni. Tamošnja vlada prodala je 3,87 milijardi eura vrijedne obveznice s rokom vraćanja za 10 godina uz rekordno niski prinos od 1,77 posto. Na sekundarnom tržištu 10-godišnje njemačke obveznice prodavane su uz prinos od 1,71 posto, što je povećanje za oko 8 baznih bodova.

Analitičari ipak napominju da je današnja potražnja za nova dva izdanja talijanskih obveznica bila snažna. No, ostaje neizvjesno hoće li se ovotjedna nervoza na tržištima nastaviti.- Ako rast prinosa koje pratimo bude privremena korekcija, to ne bi trebalo imati značajnijeg utjecaja na prosječnu cijenu financiranja Italije u ovoj godini - stoji u bilješci Chiare Cremonesi, stratega za ulaganja koja nose fiksni prinos u banci UniCredit.

26. travanj 2024 11:03