Svijet
StoryEditor

Vlasnik Dukata spreman razgovarati s francuskim proizvođačima o cijenama mlijeka

24. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Najveći proizvođač mliječnih proizvoda u Europi, francuski Lactalis, vlasnik Dukata, objavio je da je spreman ponovo pregovarati s proizvođačima o otkupnim cijenama mlijeka nakon prosvjeda 400-tinjak seljaka pred sjedištem kompanije na sjeverozapadu Francuske.

Europske proizvođače muči pad cijena mlijeka, povezanim s prošlogodišnjim ukidanjem kvota u Europskoj uniji, ruskom zabranom uvoza zapadnih prehrambenih proizvoda i slabim kineskim uvozom.

Iz udruženja proizvođača ističu da je otkupna cijena od 250 eura za tisuću litara mlijeka, koju taj mljekarski div plaća francuskim proizvođačima, znatno niža od njihovih troškova proizvodnje. Također je od 10 do 30 eura niža od cijene koju proizvođačima plaćaju konkurenti poput Danonea, Sodiaala i Bela.

Lactalisovi brendovi uključuju President, Bridel, Galbani i Lacter, koji proizvode maslac, mlijeko i sir, podsjeća Reuters.

"Grupa je spremna ponovo pokrenuti pregovore", kazao je u utorak za radio Europe 1 glasnogovornik Lactalisa Michel nalet. "Ni u jednom trenutku nismo zatvorili vrata (za pregovore)", dodao je.

Nalet nije naveo pojedinosti moguće izmjene cijene i nije želio reći kada bi se mogli sastati s predstavnicima udruženja proizvođača.

Glasnogovornik francuskog mljekarskog diva naglasio je da se grupa suočava s oštrom konkurencijom unutar Europske unije, gdje su cijene prošle godine pale više nego u Francuskoj.

U siječnju su proizvođači u Francuskoj dobivali 27,70 eura za 100 kilograma svježeg mlijeka. Usporedbe radi, oni u vodećem europskom proizvođaču mlijeka Njemačkoj dobivali su 23,22 eura za 100 kilograma,  u Velikoj Britaniji 25,12 eura, a u Nizozemskoj 25,00 eura za 100 kilograma mlijeka, pokazuju podaci Europske komisije.

U utorak ujutro pred sjedištem Lactalisa u Lavalu još je prosvjedovalo nekih 200 poljoprivrednika, većinom iz regionalnih ogranaka najvećeg udruženja poljoprivrednika u Francuskoj FNSEA, priopćili su iz udruženja.

Francuski ministar poljoprivrede Stephane Le Foll zatražio je početkom tjedna dijalog o cijenama mlijeka, dodajući da je vlada spremna posredovati u rješavanju spora.

Le Foll je izjavio da će "idućih dana" iznijeti širi plan o provedbi mjera EU o ograničavanju proizvodnje mlijeka, koje bi obuhvatile i mehanizme rješavanja kriza u stočarskom i ratarskom sektoru.

Europska komisija objavila je u srpnju da će odobriti dodatnih 500 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima u problemima, uključujući i potpore za smanjenje proizvodnje mlijeka. Bruxelles je i u rujnu prošle godine odobrio 500 milijuna eura pomoći, namijenjenih u prvom redu rješavanju problema s likvidnošću i stabilizaciji tržišta.

20. travanj 2024 16:56