Svijet
StoryEditor

Vodafone prodao udio u Verizon Wireless za 130 milijardi dolara

03. Rujan 2013.

Američki Verizon Communications suglasio se u ponedjeljak platiti 130 milijardi dolara kako bi isplatio britanski Vodafon za njegovu američki tvrtku za bežičnu komunikaciju potpisujući tako treći po vrijednosti sporazum kojim okončava njihov 14-godišnji često neskladan brak.

Vodafone će prodati 45 posto udjela u Verizonu Wireless za 58,9 milijardi dolara u gotovini, 60,2 milijarde u dionicama Verizona i dodatnih 11 milijardi od manjih transakcija. Ugovor bi trebao biti spreman na potpisivanje u prvom kvartalu sljedeće godine.

Obje tvrtke su u različitim razdobljima pokušavale kupiti jedna drugu.

Izlazak Vodafonea iz zajedničkog poduzeća zatvara jedno ekspanzionističko poglavlje te tvrtke, jedne od najpoznatijih britanskih kompanija, koja je snažno rasla u posljednjih 20 godina putem niza vrlo agresivnih ugovora, raširivši se u više od 30 zemalja u Europi, Africi i Indiji.

-Tijekom posljednjih 13 godina, Verizon Wireless je bio glavni pogon naše poslovne strategije, a kroz partnerstvo s Vodafoneom smo od Verizon Wirelessa napravili prvog pružatelja bežične usluge u SAD-u- kazao je glavni direktor Verizona Lowell McAdams.

Ukoliko regulatorna strana i dioničari prihvate sporazum, to neće puno značiti potrošačima, ali potvrđuje nastavak trenda objedinjavanja i kupnji kompanija na američkom tržištu bežičnih komunikacija.

Sporazum će biti treći po veličini na svijetu nakon Vodafoneovog preuzimanja njemačkog Mannesmanna 1999. za 203 milijarde dolara i AOL-ove kupovine Time Warnera za 181 milijardu dolara sljedeće godine.

08. svibanj 2024 23:21