Svijet
StoryEditor

Vojislav Šešelj mora natrag u Haški pritvor

30. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Žalbeno vijeće Haškog suda naložilo je da se optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Scheveningenu

Zbog naknadnih izjava da se neće dobrovoljno vratiti u Haag Šešelj je doveo u pitanje same temelje odluke o njegovu puštanju na privremenu slobodu i Raspravno vijeće bi stoga trebalo poništiti odluku o privremenoj slobodi. Tako Žalbeno vijeće nalaže da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj uhiti i prebaci u pritvor Haaškog suda u Scheveningenu.

Jedan od uvjeta za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu do izricanja presude je, naime, bio da se vrati u Haag kad ga tribunal ponovno pozove. No, Šešelj je na slobodi u više navrata izjavio da se nema namjeru dobrovoljno vraćati u Haag, javlja Večernji list.

Tužiteljstvo je 1. prosinca 2014. u žalbi na odluku Raspravnog vijeća navelo da su Šešeljeve izjave dovoljan razlog da ga se vrati u Haag jer tim izjavama krši uvjete pod kojima je 6. studenog 2014. pušten na privremenu slobodu. No, Raspravno vijeće je 13. siječnja odbilo taj argument Tužiteljstva.

Žalbeno vijeće, međutim, danas tvrdi da je Raspravno vijeće pogriješilo, što ne znači automatski da se Šešelj vraća u Haag, ali znači da se suci koji su Šešelja pustili na privremenu slobodu moraju što prije sastati i odlučiti da ga vrate u pritvor.

Naravno, nije trebalo dugo čekati da se o svemu oglasi Vojislav Šešelj.

- Neću se dobrovoljno vratiti u Haag. Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će me sada uhititi Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić - rekao je Vojislav Šešelj nekoliko trenutaka nakon što je čuo da Žalbeno vijeće Haškog suda traži njegov povratak u Nizozemsku.

04. svibanj 2024 16:37