Svijet
StoryEditor

Vučić: Mislio sam da sam mlađi, ali sam fizički umoran

27. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić u petak navečer je, nakon višednevnih spekulacija o mogućim kadrovskim promjenama ministara iz Srpske napredne stranke (SNS), na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka stranačkim tijelima predložio da prije svih on ode s mjesta ministra obrane, objasnivši kako ne može obavljati oba svoja posla s jednakom kvalitetom i posvećenošću.

"Mislio sam da sam mlađi i da ću stići, ali sam fizički umoran", rekao je Vučić, najavljujući kako će "prvo sebe rekonstruirati" te uz svoje ime pridodao i ministre poljoprivrede Gorana Kneževića, kulture Bratislava Petkovića i ministricu sporta i omladine Alise Marić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić i vicepremijer Vučić održat će u subotu zajedničku tiskovnu konferenciju u povodu godišnjice rada vlade kojoj su na čelu i, kako se očekuje, priopćiti rezultate dosadašnjih dogovora članova vladajuće koalicije o rekonstrukciji vlade i kadrovskim promjenama u srbijanskoj izvršnoj vlasti. Dačić, koji je predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), ujedno je u vladi i ministar policije, a vođa Srpske napredne stranke (SNS) Vučić, osim dužnosti prvog potpredsjednika vlade, vodi i resor obrane i vladin je koordinator službi sigurnosti. 

Vučić je na središnjem odboru naprednjaka ocijenio kako "danas treba prekinuti s onima koji su se osilili na vlasti" te da je vrijeme "ili za rezove ili za izbore".

Međutim, Vučić je izbore naveo i kao nepotreban luksuz i "nepotrebnu pauzu u radu", no ipak je naglasio kako "SNS želi mijenjati i pokretati Srbiju" te da s potporom koju ima želi učinkovitost i da je spreman za izbore "ako je neophodno".

"Nemoguće je da oni koji danas imaju 45 posto potpore predlažu promjene četiri ministra, a oni s manjom potporom ne. Vrijeme je za rezove - ili ćemo se razići i imati izbore", rekao je Vučić.

Ova je poruka, po ocjeni medija i analitičara, izravno upućena trećem i, po snazi izbornih glasova najslabijem partneru u vlasti - ministru financija i gospodarstva Mlađanu Dinkiću, čiji Ujedinjeni regioni Srbije (URS) u vladi imaju tri ministarska mjesta. Predložene se promjene odnose na kadrovska rješenja i na podjelu Ministarstva financija i gospodarstva na dva resora.

Poziv Dinkiću i URS-u da se izjasne o konkretnim kadrovskim rješenjima u procesu rekonstrukcije vlade u petak su uputili i Vučić i Dačić, a URS je svoju konačnu odluku najavio za nedjelju.

"Ako URS ne prihvati predložene promjene, koalicijski sporazum na kojem je formirana vlada bit će raskinut", izjavio je vođa socijalista i premijer Ivica Dačić. On je rekao kako nije razmišljao o tome da prepusti ministarstvo unutarnjih poslova nekome drugom i potvrdio spremnost SPS na više kadrovskih promjena i ustupaka, s obzirom da je dosad od socijalista ostavku ponudio samo ministar prometa Milutin Mrkonjić.

Prema rezultatima posljednjeg objavljenog istraživanja u Srbiji, predsjednik SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić najutjecajnija je politička ličnost i 74 posto građana ga vidi na mjestu premijera, dok bi aktualnog predsjednika vlade Ivicu Dačića na tom mjestu zadržalo 15 posto ispitanika.

Prema istraživanju agencije Faktor plus, provedenom od 18. do 23. srpnja na uzorku od 1.120 građana, među stranačkim vođama parlamentarnih stranaka Vučiću vjeruje 68 posto građana Srbije, slijedi šef socijalista Ivica Dačić s 23 posto, predsjednik vodeće oporbene Demokratske stranke Dragan Đilas s 18 posto te predsjednik URS Mlađan Dinkić s potporom šest posto biračkog tijela.

Većina građana, po ovom istraživanju, podupire najavljenu rekonstrukciju aktualne vlade, pa čak i eventualno raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora ako se partneri u vladajućoj koaliciji ne dogovore o preustroju izvršne vlasti.

Aktualna koalicijska vlada Srbije formirana je 27. srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.

20. travanj 2024 08:27