Svijet
StoryEditor

Wall Street traži put prema svjetlu

03. Ožujak 2012.

Na Wall Streetu su u petak, nakon vrlo opreznog trgovanja, cijene dionica blago pale, no u cijelom su tjednu zabilježile rast, već osmi tjedan u posljednjih devet.

Dow Jones indeks oslabio je 2 boda, ili 0,02 posto, na 12.977 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 1.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 2.976 bodova.Od početka godine S&P 500 indeks porastao je gotovo 9 posto, dosegnuvši ovoga tjedna najviše razine od lipnja 2008. godine. No, ne baš blistavi makroekonomski podaci i napetost između Irana i Izraela ne daju ulagačima previše razloga za daljnju kupnju dionica.-U fazi smo sporog povlačenja, no to je očekivano nakon vrlo snažnog rasta cijena - kaže David Kelly, strateg u JPMorgan Fundsu. Ističe i to da su dionice trenutačno jeftinije u odnosu na druge investicije, primjerice obveznice.

- Ako se ne dogodi nešto neočekivano, nastavit će se trend uspona cijena. Ovo je kao da tražite put iz mračne sobe: napredujemo, no polagano zbog nesigurnosti u vezi Europe i Bliskog istoka - kaže Kelly. No, nisu svi tako optimistični.- Malo sam sumnjičav prema mogućnosti da se Dow Jones održi iznad 13.000 bodova. Na ovim razinama očekujem veću nesigurnost, pa znatniji uspon iznad ovih razina nije siguran -  kaže Tim Speiss, direktor u tvrtki EisnerAmper.Dow Jones indeks probio se početkom tjedna, po prvi puta od svibnja 2008. godine, iznad psihološki važne razine od 13.000 bodova, no kasnije je ponovno skliznuo ispod nje.U fokusu ulagača posljednjih je tjedana cijena nafte jer je od početka veljače porasla više od 15 posto. Daljnji rast mogao bi, plaše se ulagači, izazvati rast troškova poslovanja kompanija i pad potrošnje stanovništva, što bi naštetilo rastu svjetskog gospodarstva.

- Cijene nafte već su na razinama koje izazivaju zabrinutost u vezi gospodarskog rasta - kaže Speiss. Nakon što je u četvrtak u jednom trenutku dosegnula 110 dolara po barelu, najvišu razinu u 10 mjeseci, jučer je terminska cijena ‘crnog zlata‘ na burzi u New Yorku pala za više od 2 posto, na 106,70 dolara.

Zbog toga je pod najvećim pritiskom bio energetski sektor. S&P indeks tog sektora pao je 1,1 posto, pri čemu je dionica naftnog diva Exxon Mobila oslabila 0,6 posto.Pritiska nisu bile pošteđene ni dionice u drugim cikličnim sektorima, kao što su industrijski i financijski. Najveći je pak dobitnik, s rastom od 0,5 posto, bio telekomunikacijski sektor, koji se smatra defanzivnim.Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks oslabio je 0,05 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,3, a Nasdaq indeks 0,4 posto. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 5.911 bodova, a frankfurtski DAX 0,29 posto, na 6.921 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,04 posto, na 3.501 bod.

04. svibanj 2024 23:40