Svijet
StoryEditor

WTO postigao povijesni sporazum o globalnoj trgovini

07. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) postigla je na indonezijskom otoku Baliju dogovor o reformi globalnog trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj povijesti, koji bi mogao ojačati svjetsko gospodarstvo za gotovo 1.000 milijardi dolara.

Po prvi puta u našoj povijesti, WTO je dao istinske rezultate. Ovoga puta ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili natrag u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kazao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo, obraćajući se iscrpljenim ministrima nakon što su se pregovori, koji su započeli u utorak, produljili za jedan dan.

Postignuti sporazum, koji bi svjetskom gospodarstvu mogao donijeti 1.000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica WTO-a i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnutka te organizacije 1959. godine.

Postignuti dogovor obnovit će povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora.Sporazum će smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao uliti u svjetsko gospodarstvo 960 milijardi dolara, te rezultirati otvaranjem 21 milijuna radnih mjesta, od čega 18 milijuna u zemljama u razvoju.

Sporazum omogućuje smanjenje birokracije na carinima diljem svijeta, poboljšane uvjete trgovanja najsiromašnijim zemljama, a zemljama u razvoju da zaobiđu ‘normalna‘ pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju nahraniti siromašne.

Sastanak na Baliju bit će zapamćen i po izostanku prosvjeda protiv WTO-a, za razliku od sličnog ministarskog sastanka u Seattleu 14 godina ranije.

Taj sporazum još moraju odobriti vlade svih zemalja članica WTO-a, među kojima je i Hrvatska.

18. travanj 2024 02:21