Svijet
StoryEditor

YouTube blokira nezavisne glazbene izvođače?

18. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

YouTube će ukloniti glazbene video uratke izvođača i izvođačica poput Adele, Arctic Monkeys ili Radiohead jer su nazavisne izdavačke kuće kojima ti izvođači pripadaju odbile prihvatiti nove Googleove uvjete korištenja.

Oko pet posto izdavačkih kuća s kojima Google, vlasnik YouTubea, surađuje, nije potpisalo sudjelovanje, a zabrana prikazivanja određenih izvođača krenut će kroz nekoliko dana, tvrdi Robert Kyncl iz YouTubea za Financial Times.

- Stvaramo nove usluge bazirane na pretplati kako bismo svojim glazbenim partnerima omogućili nove izvore prihoda. – kažu iz YouTubea.

Tri vodeće izdavačke kuće – Universal, Sony i Warner – pristale su na uvjete, ali su manje izdavačke kuće i dalje rezervirane. Iz nekih tvrde da su im ponuđeni ‘krajnje nepovoljni uvjeti‘.

Ed O‘Brien, gitarist Radioheada, optužio je Google da želi opljačkati nezavisne izdavačke kuće nudeći im niske naknade.

Alison Wenham, koja je na čelu Worldwide Independent Networka, globalnog foruma za nezavisne glazbene zajednice, tvrdi da Google ovim potezom radi ozbiljnu grešku.

- Pokušavali smo i nastavit ćemo pokušavati pomoći YouTubeu da shvati koliko je bitna nezavisna glazbena scena i zašto bi trebala biti vrednovana sukladno. Ako korisnicima ne dopusti pristup nezavisnoj glazbi, YouTube se osudio na propast. – kaže ona.

Iz BPI, organizacije koja zastupa britanske izdavačke kuće, kažu da je potez YouTubea pogrešan jer odbacivanje nezavisne glazbe fanovima dokida mogućnost slušanja glazbe koju vole, a izvođačima priliku da zarade od svoje glazbe.

BBC objašnjava da će se, čak i ako se zabrana realizira, glazba nezavisnih glazbenika i dalje moći čuti na kanalima kao što je Vevo, ali će, recimo, akustične i live snimke biti skinute.

- Naš cilj je osigurati da YouTube i dalje pruža fantastično glazbeno iskustvo, ne samo kao globalna platforma koja povezuje izvođače i fanove, već i kao izvor zarade za glazbenu industriju. S tim na umu uvodimo nove pretplatničke usluge. Uzbuđeni smo što su stotine vodećih izdavačkih kuća već pristale na partnerstvo s nama. – izjavio je glasnogovornik YouTubea.

03. svibanj 2024 02:08