Svijet
StoryEditor

Za 10 dana SAD bi mogao ostati bez gotovine

07. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Djelomična blokada američke državne uprave ušla je u drugi tjedan, a umjesto dogovora situacija u Kongresu dodatno se zaoštrava.

Republikanci prijete da će prihvaćanje proračuna povezati s pitanjem podizanja zakonskog limita za zaduživanje. A do roka do kojeg se treba postići dogovor ostalo je još samo deset dana. Bez njega SAD više neće moći izvršavati svoje obveze.

- Ostanemo li bez gotovine, nećemo moći plaćati račune. To znači da će nas Kongres prvi put dovesti u situaciju da ne ispunjavamo obveze - izjavio je američki ministar financija Jacob Lew.

Zadnji veliki sukob oko praga zaduženosti, u kolovozu 2011., završio je dogovorom u posljednji trenutak pod pritiskom uspaničenih tržišta i upozorenja da bi se u slučaju stečaja dogodila gospodarska katastrofa globalnih razmjera. To bi se moglo dogoditi i ovaj put.

U izjavama u nedjeljnim političkim emisijama, ni republikanci ni demokrati nisu dali naznaka da bi dogovor mogao biti blizu ni o proračunskoj blokadi niti o pragu zaduženosti, međusobno se optužujući za slijepu ulicu u kojoj su se zatekli.

Konzervativni Republikanci u Predstavničkom domu protive se financiranju vlade u sadašnjoj fiskalnoj godini, koja je počela 1. listopada, dok ne dobiju neke ustupke od Obame koji bi odgodili ili uskratili financiranje Zakona o zdravstvu, popularno zvanog Obamacare, koji je stupio na snagu 1. listopada. Mnogi od njih žele da se sličan uvjet postavi i za podizanje praga zaduženosti.

20. travanj 2024 13:11