Svijet
StoryEditor

Za fiskalni pakt oko 60 posto Iraca

01. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Irski referendum o europskom paktu o fiskalnoj disciplini mogao bi proći s oko šezdeset posto glasova, rekla su dva izvora iz vladinih krugova nakon zatvaranja birališta u četvrtak navečer.

Službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom dana. Irska je jedina zemlja koja održava nacionalni referendum o fiskalnom sporazumu, koji su potpisale sve članice EU-a osim Britanije i Češke. Irska je jedina od 25 država potpisnica se o ratifikaciji fiskalnog pakta izjašnjava na referendumu. Za razliku od dva dosadašnja slučaja kada je referendum u Irskoj privremeno zaustavljao ratifikaciju europskih ugovora, ovaj put je situacija drukčija.

Fiskalni pakt prva je u ožujku ratificirala Grčka, a nakon nje u travnju Portugal i Slovenija te Rumunjska u svibnju. Tijekom noći, poljski je Senat dao zeleno svjetlo ratifikaciji fiskalnog pakta. Ratifikaciju pakta odobrilo je 50 senatora, dok je 30 bilo protiv. Da bi proces ratifikacije bio dovršen, potreban je još potpis predsjednika Bronislawa Komorowskog.Ratifikacija je u tijeku i u Španjolskoj, Italiji i Latviji, a dovršena bi trebala biti do ljetne stanke. Datum ratifikacije još nije poznat u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj i Slovačkoj.

Ni u jednoj od tih država ne očekuju se problemi, premda će ratifikacija u Belgiji potrajati jer pristanak moraju dati savezni parlament i pet regionalnih.  Potencijalno problematične su Francuska i Njemačka. Francuski predsjednik Francois Hollande strahuje da će pakt uvesti trajnu štednju. Fiskalni pakt nisu potpisale samo Velika Britanija i Češka.

24. travanj 2024 03:21