Svijet
StoryEditor

Za razliku od Hrvatske, investitori Poljsku vide kao stabilno okruženje

18. Lipanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Lekcija koju smo u Hrvatskoj naučili s neuspješnim pokušajima privatizacije autocesta jest da treba komunicirati strategiju i sam proces svim dionicima, tako da u svakom trenutku znaju što se i zašto radi – istaknula je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku govoreći na panelu „Privatizacija – početak ili kraj” održanom u sklopu Capital Market Summita u Varšavi.

Također je rekla kako se nada da će hrvatska Vlada uskoro organizirati IPO HEP-a i ozbiljnije se pokrenuti oko drugih procesa privatizacije. Smatra kako bi se manja tržišta kapitala trebala više povezivati međusobno, ali i s drugim, većim igračima, poput Varšavske burze. Izjavila je da je zadovoljna dosadašnjom suradnjom burzi Zagreba i Ljubljane te da se radi na intezivnijem povezivanju Zagreba s Makedonijom.

- EBRD podržava ulaganja u strukturu tržišta kapitala jer vjerujemo da se kroz konsolidaciju może privući više investitora te da je suradnja dobra za sve uključene, od kompanija, do investitora – poručila je Jelušić Kašić, naglasivši kako je ključno da se male i srednje tvrtke više uključe na burze, čime će im se olakšati pristup kapitalu.

Uz Jelušić Kašić panelisti su bili i Matej Runjak, član uprave Slovenskog drzavnog holdinga (SDH), François Champarnaud iz dioničarske agencije francuske Vlade, Gabriel Dumitrascu iz rumunjskog Ministarstva energetike, Wojciech Kowalczyk iz poljskog Ministarstva financija, Andrzej Olszewski predstavnik banke Societe Generale u Poljskoj te Jacek Siwicki čelnik Enterprise Investors Private Equity fonda. Raspravom je moderirao Alexander Dibelius iz Goldman Sachsa kojeg je zanimalo čemu Poljaci duguju svoj uspjeh u privatizacijskom procesu, a odgovorio mu je Kowalczyk, kazavši da im je pomogla aktivnost mirovinskih fondova, što ih je, uz činjenicu da su najveće tržišste u regiji, ponukalo da idu na IPO-ve.

- Poljska je imala preko 8500 tvrtki u državnom vlasništvu, a danas ih je manje od 500, još otprilike 100 ce ići u prodaju. Nije sve uvijek teklo glatko, bilo je raznih prepreka, ali u globalu smo bili dosta uspješni – izjavio je Kowalczyk, uz napomenu da se Poljska razlikuje od primjerice Hrvatske ili Slovenije po tome što konstantno raste ekonomski i što je investitori vide kao stabilno okruženje.

Dibelius se osvrnuo na sukob interesa između predstavnika vlasti koji sudjeluju u upravljanju kompanijom ako država zadrži vlasnički udio i dioničara, ističući da mora doći do konflikta jer jedni ciljaju na glasove, a drugi na profit. Runjak je odgovorio kako je za Slovence došlo krajnje vrijeme da se država makne i prestane gledati kako će isisati novac iz tvrtki u proračun jer tako kompanije jednostavno ne mogu napredovati. Slično razmišlja i Champarnaud koji tvrdi da se država mora ponašati kao dioničar, ako želi sudjelovati u upravljanju.

Generalni je zaključak svih govornika da je stabilna regulativa od krucijalne važnosti za uspjeh privatizacije, a za povjerenje investitora je najbitnije da menadžment tvrtki bude profesionalan.

26. travanj 2024 03:02