Svijet
StoryEditor

Zagađenje zraka Europu godišnje košta 1,6 bilijuna dolara

01. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Svjetska zdravstvena organizacija provela je istraživanje prema kojem se financijski trošak zagađenja zraka u Europi penje do astronomskih 1,6 bilijuna dolara, što je otprilike desetina BDP-a čitavog kontinenta.

Iako je svima jasna štetnost zagađenja zraka za okoliš, ovo je prvi put da je izmjerena stvarna financijska šteta. Ona se ogleda prije svega u 600 tisuća smrtnih slučajeva prouzrokovanih zagađenjem zraka, ali i bolestima koje se javljaju kao posljedica istog te opterećuju zdravstvene sustave. Neki od uzročnika bolesti su sitne čestice nastale kao posljedica ispušnih plinova, kao i dušikov dioksid, plin koji može prouzrokovati brojne probleme dišnog sustava.

Brojke datiraju iz 2010. godine zato što je to zadnja godina za koju su dostupni svi podaci, a istraživanjem je pokrivena cijela Europa, uključujući zemlje kao što je Norveška i Švicarska, koje nisu u Europskoj uniji. Podatke su sakupljali WHO i OECD.

- Obuzdavanje štetnih učinaka zagađenja zraka na ljudsko zdravlje se zaista isplati. Činjenice koje smo prikupili trebale bi natjerati državne lidere da reagiraju. – izjavila je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

U mnogim europskim državama ekonomski troškovi zagađenja zraka čine i više od deset posto BDP-a. Najveću ekonomsku štetu doživljavaju Rusija, Njemačka, Poljska, Italija, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska, Rumunjska, Francuska i Španjolska.

Otkriće WTO-a sugerira da je zagađenje zraka najveći rizik za zdravlje i okoliš u Europi. Onečišćenje zraka je samo u 2012. godini bilo odgovorno za 482 tisuće smrtnih slučajeva. Europska agencija za okoliš je u ožujku upozorila kako će u sljedeća dva desetljeća stotine tisuća ljudi umrijeti od posljedica zagađenja zraka i nespremnosti vlada da promptno reagiraju.

24. travanj 2024 23:39