29. ožujak 2016.

Zagreb grad opasnog življenja

lider.media
lider.media

Američka konzultantska tvrtka Mercer provela je istraživanje te sastavila listu na kojoj su gradovi u kojima je najbolje živjeti ali i oni koji su najopasniji za život.

Kako piše DW, kriterij za odabir gradova je politički i gospodarski razvoj - politička stabilnost, raširenost kriminala, pravna država, sloboda medija, osobne slobode...  Čak sedam europskih gradova smjestilo se među prvih 10 po najboljoj kvaliteti života. Prema tom odabiru najkvalitetniji grad za život je Beč, slijedi Zurich te novozelandski Auckland. Slijede Muenchen i Vancouver te Dusseldorf, Frankfurt, Geneva, Copenhagen te na desetom mjestu Sydney.

Naravno, na toj ljestvici nije Zagreb, kao ni gradovi iz okruženja. Nažalost, Zagreb se našao na ljestvici gradova najopasnijih za život. Predvodnik je ukrajinski Kijev i to zbog korupcije i rata, a slijedi - Beograd. Zagreb je zasjeo na visoko peto mjesto zbog - korupcije.

Evo i poretka: 1. Kijev, 2. Beograd, 3. Sofija, 4. Bukurešt, 5. Zagreb, 6. Riga, 7. Tallin, 8. Atena, 9. Varšava10. Budimpešta.