Svijet
StoryEditor

Zapadna Europa je tamni oblak na obzoru

06. Ožujak 2012.

Globalno tržište automobila u ovoj bi godini trebalo porasti četiri posto, iako će prodaja u Europi zaostajati zbog dužničke krize.

Objavila je to u najnovijim prognozama njemačka udruga proizvođača vozila. Unatoč nepovoljnim utjecajima u svjetskom gospodarstvu "globalno tržište automobila ostaje na putu rasta", konstatirao je predsjednik udruge VDA Matthias Wissmann u ponedjeljak na konferenciji za novinare uoči otvaranja automobilskog sajma Geneva Motor Show.

-Sve u svemu, očekujemo da će 2012. donijeti četiripostotni rast prodaje na svjetskom tržištu osobnih automobila", dodao je. Jednostavno ne možemo održavati visoke stope rasta iz 2011. u istom obliku, naveo je Wissmann u priopćenju VDA. Smanjili smo našu brzinu, ali je ona i dalje relativno visoka", dodao je.

Njemački VDA očekuje da će američko tržište ostati dinamično nakon dvije godine dvoznamenkastog rasta, s rastom od osam posto u 2012. i procjenom da će se prodati 13,7 milijuna automobila. Također progoziraju da će i Kina bilježiti snažan rast, od osam posto, i prodanih 13,1 milijun vozila.

U Japanu, gdje je prodaja automobila u prošloj godini bila pogođena potresom i posljedicama nuklearne katastrofe, tržište bi se trebao oporaviti i porasti 17 posto, uz 4,1 milijun prodanih vozila. Zapadna Europa predstavlja pak tamni oblak na obzoru.

-Zbog dužničke krize u nekim zemljama EU-a, prodaja osobnih automobila u zapadnoj Europi ove će se godine, po svemu sudeći, smanjiti za čak pet posto, na 12,1 milijuna vozil, kazao je Wissmann.

Kazao je također da će njemački proizvođači automobila vjerojatno uspjeti prebroditi krizu u Europi, uz napomenu da sedam od deset osobnih automobila koje Njemačka izveze odlazi na tržišta izvan eurozone. Oni također drže 80-postotni udio u svjetskom tržištu skupih automobila, istaknuo je.

16. travanj 2024 23:54