Svijet
StoryEditor

Započinje internetska rasprava o jedinstvenom tržištu EU

22. Rujan 2013.

Europska unija organizirat će od ponedjeljka, 23. rujna, pa sve do 23. listopada, niz internetskih rasprava o jedinstvenom tržištu, s ciljem da uključi građane EU-a, pa tako i Hrvatske, u dijalog i omogući im se da aktivno sudjeluju u oblikovanje europske politike.

Po prvi put će svaki građanin Europske unije moći dati konkretne prijedloge o tome kako se mogu povećati koristi jedinstvenog tržišta za građane i tvrtke, navode iz EU-a.

„U kontekstu trenutne gospodarske krize, povećanje svjesnosti o postojećim koristima jedinstvenog tržišta te rasprava o novim idejama što se može učiniti u budućnosti važniji su nego ikada“, objavila je Europska unija.

Ističe pritom da se jedinstveno tržište temelji na slobodi kretanja ljudi, roba i usluga, ukidanju barijera i pojednostavljivanju pravila kako bi se svima u EU omogućilo da iskoriste što više mogućnosti.

Europska debata održavat će se istodobno u svih 28 zemalja članica EU-a i to na 24 jezika, putem internetske stranice yourideasforeurope.eu. Raprava će se održavati tijekom četiri tjedna, od ponedjeljka do srijede, od 10 do 18 sati po lokalnom vremenu.

Prvi tjedan, od 23. do 27. rujna, fokus rasprave bit će na radu i poslovanju u Europi. Naime, prosječna stopa nezaposlenosti u EU trenutno iznosi 11 posto, pri čemu u nekim zemljama i visokih 26 posto, a posebno zabrinjava nezaposlenost mladih. U tom kontekstu, podteme ove internetske rasprave bit će potraga za poslom u drugim zemljama, što Europa čini za mlade poduzetnike i mlade osobe koje traže posao, kao i priznavanje diploma u drugim zemljama.

Drugog tjedan, do 30. rujna do 4. listopada, glavna tema bit će socijalna prava o kojima, prema podacima EU, građani vrlo malo znaju. Europski građani imaju pravo živjeti i raditi u drugim europskim zemljama i uživati ista socijalna prava kao i građani te zemlje, pa će podteme ove rasprave biti pravo na rad, pravo na mirovinu i zdravstvenu zaštitu.

Treći tjedan, od 7. do 11. listopada rezerviran je za temu europskih banaka. Trenutna financijska kriza započela je u industriji financijskih usluga i zato je regulacija tih usluga neophodna kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti. Podteme ove rasprave obuhavatit će povećanje povjerenja potrošača u banke, regulaciju banaka odnosno stvaranje bankarske unije, te omogućavanje pristupa bankarskim računima.

Od 14. do 18. listopada, zadnjeg tjedna internetske rasprave, tema će biti kupnja, prodaja i komuniciranje putem interneta. Uz 380 milijuna korisnika interneta u EU i 76 posto kućanstava priključenih na internet pitanja kao što su zaštita potrošača, zaštita podataka, prekogranična plaćanja, plaćanja poreza i isporuke paketa dobivaju na značaju, ističu iz EU-a.

Za sam kraj, 23. listopada predviđena je završna televizijska i interaktivna internetska rasprava.

Europska unija poziva građane, predstavnike tvrtki, javnog sektora i medija da izravno sudjeluju u dijalogu s kreatorima politike EU-a o svojim pravima i mogućnostima na jedinstvenom tržištu, te iznesu svoje mišljenja o tome koji bi se daljni koraci trebali poduzeti.

19. travanj 2024 11:39