Svijet
StoryEditor

Zaposlenike u 2015. godini očekuje - povišica

29. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Izvješće Hay grupe, objavljeno ovaj tjedan, pokazuje da bi prosječne globalne plaće trebale narasti za 5,4 posto.

Ovogodišnje izvješće predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu kada je globalni prosjek plaća narastao za 5,2 posto. Podaci su preuzeti s platforme Hay grupe, imena PayNet, na kojoj se nalaze podaci preko 16 milijuna radnika diljem svijeta, u 24 tisuće radnih kolektiva iz 110 zemalja. Izvješće je također koristilo podatke o inflaciji kako bi se utvrdilo koliko će povećanje prosječne plaće biti učinkovit o u svakoj pojedinoj zemlji unutar istraživanja.

Iako ove globalne brojke djeluju optimistično, stope inflacije urušavaju tu sliku. Ovaj prosjek prikriva značajno usporavanje među rastućim tržištima kao što su Brazil, Rusija ili Ukrajina, koja su proteklih godina predvodila rast.

Radništvo tih zemalja očekuje rast plaća za 6,1 posto, 6,8 posto i 6,8 posto, što je izvrsno, ali kada tome dodamo stope inflacije, stvarni rast plaća će iznositi svega 0,4 posto u Brazilu, 0,7 posto u Rusiji te 3,9 posto u Ukrajini.

- Plaće rastu na brojnim europskim tržištima, ali se ekonomije u razvoju, koje su gurale rast posljednjih deset godina, suočavaju s padom. – tvrdi Ben Frost, konzultant u Hay grupi.

Zemlje kao što su Grčka, Irska i Ujedinjeno kraljevstvo mogu očekivati značajnije poraste plaća. Ako, pak, rezultate podijelimo po regijama, azijske države bi trebale biti posebno zadovoljne rezultatima istraživanja – u prosjeku će plaće rasti 3,1 posto.

18. travanj 2024 04:49