Svijet
StoryEditor

Zastupnici o Mimici: Simpatičan tip koji daje općenite odgovore

04. Lipanj 2013.

Čak i da, poput njegova imenjaka Nevena Matesa prije nekoliko tjedana pred Odborom na proračunski nadzor, potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica ne dobije potporu Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, ostat će zapamćen kao prvi hrvatski dužnosnik koji je upotrijebio hrvatski jezik kao službeni u nekoj instituciji Europske unije.

Saslušanje Mimice za mjesto europskog povjerenika za zaštitu potrošača zasad je klasična igra mačke i miša u kojoj zastupnici Parlamenta pokušavaju iz potencijalnog povjerenika izvući konkretne odgovore i obećanja, ili ga jednostavno isprovocirati, dok Mimica odgovara prilično općenito i školski. U moru tehničkih nadigravanja oko prava potrošača i tekuće problematike u tom području ističu se tek pitanje Cornelisa de Jonga iz Ujedinjene europske ljevice i razgovor potencijalnog povjerenika sa zastupnikom Andrejom Plenkovićem na hrvatskom. Na pitanje u kojem su prava europskih putnika spomenuta kao primjer, Mimica je duhovito odgovorio kako je za njihovo jačanje osobno zainteresiran jer još uvijek nije dobio svoju prtljagu iz briselske zračne luke. Hrvatski član Europske pučke stranke Plenković pitao ga je što misli o jačanju informiranosti potrošača u odnosu na njegovu klasičnu zaštitu te kako bi definirao pojam ranjivog potrošača (neobrazovan, slabijeg imovinskog stanja, invalid itd.). 

Na prvo pitanje Mimica je odgovorio kako je svakako za proaktivan pristup jačanja zaštite potrošača kroz njegovu bolju informiranost o pravima koja su mu na raspolaganju. Što se definicije ranjivog potrošača tiče, Mimica je naveo skoru izradu studije u Europskoj komisiji koja bi trebala riješiti i to pitanje. 

Prema neslužbenim tvrdnjama zastupnika Europske pučke stranke koji je postavljao pitanja Mimici jutros, Andreasa Schwaba, na Twitteru, , neki zastupnici nisu pretjerano zadovoljni nastupom Mimice kojeg je okarakterizirao kao ‘simpatičnog tipa koji daje općenite odgovore‘. Rezultat glasovanja Odbora bit će poznat danas u tri popodne, no konačnu presudu o imenovanju Mimice na mjesto prvog hrvatskog povjerenika Europske komisije dat će Parlament na plenarnoj sjednici sredinom mjeseca i potom Vijeće Europske unije. 

20. travanj 2024 11:30