Svijet
StoryEditor

Zbog konjskog mesa u govedini istrage u cijeloj EU

11. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Mnogi francuski trgovački lanci objavili su da su s polica povukli proizvode tvrtki Findus i Comigel zbog mogućnosti da uz goveđe meso sadržavaju i konjetinu, objavili su distributeri.

Trgovački lanci Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix i Chez Picard povukli su s tržišta sumnjive proizvode, objavio je Savez za trgovinu i distribuciju (FCD) koji okuplja velik broj francuskih trgovačkih lanaca. Riječ je o lazanjama, kanelonima, špagetima s mesom i musaki.

Afera je buknula prije nekoliko dana, kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila da je u lazanjama britanske tvrtke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je testirao 18 primjeraka lazanja koje proizvodi francuska tvrtka Comigel i u jedanaest je otkriveno između 60 i 100 posto konjskog mesa, objavila je FSA.

Francuski ministar za pitanja potrošača Benoit Hamon izjavio je za dnevni list Le Parisien da se predviđaju nova povlačenja jer Comigel, koji proizvodi ta jela, opskrbljuje više distributera.

Iako to meso ne predstavlja rizik, u Velikoj Britaniji to je otkriće zaprepastilo javnost pa su distributeri hitno povukli 10 milijuna smrznutih hamburgera iz prodaje.

Prema prvim informacijama, konjetina potječe iz Rumunjske i s krivom deklaracijom isporučena je tvrtki Spanghero. Ona je opskrbljivala Comigel, koji je proizvodio jela za Findus. Findus je, pak, najavio podizanje tužbe, a istragu je otvorila i rumunjska vlada.

03. svibanj 2024 16:57