Svijet
StoryEditor

Zbog mita i špijuniranja pada češka vlada

17. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Češki premijer Petr Nečas objavio je nakon jučerašnje sjednice svoje Građanske demokratske stranke (ODS) da će danas podnijeti ostavku.

Nečas podnosi ostavku nakon što je policija uhitila predstojnicu njegova ureda Janu Nagyovu pod optužbom da je podmićivala zastupnike i za svoje osobne interese koristila vojno-obavještajnu službu. Prema pisanjima medija, jedna od žrtava nelegalnog špijuniranja bila je i supruga češkog premijera, od koje se on trenutno razvodi.

Nagyova je u pritvoru. Meta policijskih akcija u noći na četvrtak bilo je i nekoliko poslovnih ljudi i kontroverznih lobista povezanih s gradskim vlastima Praga također osumnjičenih za brojne malverzacije. No oni su uspjeli u zadnji čas pobjeći iz zemlje. Policija je u 31 raciji zaplijenila između 4,7 i 5,8 milijuna eura, kao i desetke kilograma zlata.

Nečas tvrdi da nije znao ništa o tom špijuniranju, ali su optužbe bile preozbiljne te su mu koalicijski partneri sugerirali da ga više ne mogu podržati. Prema češkom ustavu, Nečasova ostavka podrazumijeva ostavku cijele njegove vlade desnog centra.

26. travanj 2024 07:52