Svijet
StoryEditor

Zbog tražbine DAB-a od koparskog Cimosa, upitna prodaja slovenske tvrtke fondu "Palladio Finanziaria"

28. Prosinac 2016.

Prodaja koparskog Cimosa talijanskom fondu "Palladio Finanziaria" pod velikim je upitnikom zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja od Cimosa zahtijeva povrat 50 milijuna eura, prenose u srijedu neki slovenski portali.

Ključni uvjet talijanskog fonda za dovršenje posla je da se s DAB-om, koji je preuzeo tražbine Riječke banke, postigne sporazum o povlačenju tužbe, no dosadašnji pokušaji da se to riješi nisu uspjeli, piše slovenski portal Siol.net, koji smatra da je mogući dogovor još daleko.

Riječ je o obvezi Cimosa prema negdašnjoj Riječkoj banci, od koje je 90-ih godina slovenska tvrtka uzela 20 milijuna eura kredita, a tu je tražbinu s pripadajućim kamatama preuzeo DAB.

Konzorcij prodavatelja 92-postotnog udjela u Cimosu potpisao je polovicom listopada ugovor s predstavnicima tvrtke TCH Cogema, a vrijednost transakcije je 110 milijuna eura.

Konzorcij prodavatelja 92-postotnog udjela u Cimosu potpisao je polovicom listopada ugovor s predstavnicima tvrtke TCH Cogema, koja je u vlasništvu talijanskog fonda "Palladio Finanziaria", a vrijednost transakcije je 110 milijuna eura.

No, taj kupoprodajni ugovor s mogućim talijanskim kupcem predviđa da se spor s DAB-om riješi prije nego što se ugovor realizira i obavi transakcija.

Dvije su strane još vrlo daleko od dogovora, navodi Siol.net pozivajući se na informacije anonimnih izvora iz Cimosa i slovenskog Društva za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), ustanove koja je u ime države preuzela neke tražbine Cimosa i dio državne imovine.

>>>Španjolci, Talijani i Nijemci kupili bi 92 posto dionica Cimosa

I dok se svota koju zahtijeva hrvatska strana zbog dospjelih kamata dosad gotovo utrostručila, slovenska strana predlaže izvansudsku nagodbu i spremna je za tražbinu DAB-a dati samo nekoliko milijuna eura, navodi portal.

Slovenska strana tako nisku ponudu argumentira tvrdnjom kako bi upravo toliko danas vrijedio hrvatski udio u Cimosu da je negdašnja Riječka banka svoj kredit konvertirala u vlasnički udio u vrijeme kad je Cimos došao u teškoće, navodi portal.

Talijanski fond obvezao se prije dva mjeseca za 92 posto udjela u Cimosu, što uključuje i pogon u Hrvatskoj, platiti samo 100.000 eura, ali bi, ako se projekt realizira, preuzeo i obvezu vraćanja 106 milijuna Cimosova duga slovenskim bankama, podsjeća Siol.net.

20. travanj 2024 01:04