Svijet
StoryEditor

Zbog Turske i Sirije rastu cijene nafte

09. Listopad 2012.

Cijene nafte porasle su u utorak prema razini od 113 dolara budući da su napetosti na Bliskom istoku i rizik od prekida opskrbe prevagnuli nad zabrinutošću zbog slabe svjetske potražnje.

Barel sirove nafte poskupio je na londonskom tržištu 73 centa, na 112,55 dolara. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 48 centi višoj cijeni od 89,81 dolara.Turski predsjednik Abdulah Gul izjavio je u ponedjeljak da se odigravaju ‘najcrnji scenariji‘ između njegove zemlje i Sirije, potpirivši zabrinutost da bi se 18-mjesečni sukob u Siriji mogao proširiti i na druge zemlje u tom području.

- Tržište trenutno zabrinjava nastavljeni sukob između Sirije i Turske, a strahuje se da bi eventualna eskalacija mogla poremetiti opskrbu - tumači Ker Chung Yang iz singapurskog Phillip Futuresa. Napetost između Sirije i Turske dosegnula je najvišu razinu od ožujka nakon što su prošlog tjedna u prekograničnom oružanom incidentu slučajno ubijeni turski civili, pa je Istanbul odlučio pojačati vojno prisustvo na granici. To bi moglo ugroziti proizvodnju nafte na sjeveru Iraka i njezin transport prema Zapadu, smatraju analitičari.

Zabrinutost zbog napetosti u odnosima Zapada i Irana oko iranskog nuklearnog programa, koje su rezultirale zabranom uvoza iranske nafte, sada je potisnuta u drugi plan. Rast cijena nafte ograničavaju pak slabi izgledi za svjetsko gospodarstvo. Međunarodni monetarni fond snizio je u utorak prognozu svjetskog gospodarskog rasta po drugi puta od travnja, upozorivši američke i europske političare da bi neuspjeh u rješavanju ekonomskih problema mogao produljiti razdoblje slabog gospodarskog rasta.

U MMF-u sada očekuju da će svjetsko gospodarstvo ove godine rasti samo 3,3 posto, manje no što je prognozirano u srpnju kada je rast procijenjen na 3,5 posto. Predviđaju i tek skromno povećanje stope rasta i u sljedećoj godini, na 3,6 posto, također manje no što su prognozirali su srpnju, procijenivši rast na 3,9 posto.Rast kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, usporit će u ovoj godini na 7,8 posto, u odnosu na 9,2 posto u 2011. godini, drže u MMF-u, upozoravajući na rizik za azijska gospodarstva u razvoju ako se kriza eurozone pogorša a Sjedinjene Države ne riješe proračunske probleme. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,94 dolara, što znači da je bila 73 centa niža nego dan ranije.

04. svibanj 2024 18:03