Svijet
StoryEditor

Željko Kordić novi direktor mostarskog Aluminija

20. Siječanj 2014.

Nadzorni odbor Aluminija iz Mostara imenovao je za novoga direktora Željka Kordića, koji će na tome mjestu naslijediti Vjekoslava Domljana u trenutku kada ova kompanija bilježi velike gubitke zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskom tržištu.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Aluminija, novi će direktor, koji je izabran nakon provedenog javnog natječaja između deset kandidata, Nadzornome vijeću na imenovanje predložiti nove izvršne direktore koji će zajedno s njim činiti upravu Aluminija koja bi trebala voditi mostarsku kompaniju u sljedeće četiri godine.

Željko Kordić dolazi na vodeću poziciju mostarskog Aluminija s mjesta voditelja Odjela upravljanja imovinom u Hypo AlpeAdria Bank u BiH.

Bivši vršitelj dužnosti direktora Aluminija dr. Vjekoslav Domljan nedavno je upozorio da ovaj gigant zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskom tržištu trenutačno po toni gubi 600 dolara. Troškovi električne energije sada čine 50,4 posto cijene aluminija, što uz nisku cijenu metala na svjetskome tržištu čini gotovo nemogućim dugoročno održanje proizvodnje.

Hrvatska vlada je u suvlasništvu mostarskog Aluminija od 12 posto, a po 44 posto suvlasnici su vlada Federacije BiH i radnici.

04. svibanj 2024 15:01