Svijet
StoryEditor

Zemljama eurozone prijete sve jači špekulativni napadi

25. Lipanj 2012.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna preskočeno nekoliko prepreka, kao što su grčki izbori i Fedovo smanjenje procjena rasta američkog gospodarstva, no drama još nije gotova.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,9 posto, na 12.640 bodova, a S&P 500 indeks 0,6 posto, na 1.335 bodova. No, Nasdaq indeks ojačao je 0,7 posto, na 2.892 boda. Analitičari kažu da je ovoga tjedna teško za očekivati značajniji rast cijena dionica zbog europske dužničke krize i niza pokazatelja da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava. U četvrtak počinje dvodnevni sastanak lidera Europske unije o dugoročnim planovima za uspostavljanje fiskalne i bankarske unije.

Talijanski premijer Mario Monti poručio je da zemljama eurozone prijete sve jači špekulativni napadi ako se na summitu ne dogovori trajno rješenje europske financijske krize. Prinosi na španjolske i talijanske obveznice neprestano rastu, pa su već dosegnuli zabrinjavajuće razine jer ulagači žele da političari ubrzaju put prema čvršćoj fiskalnoj uniji i pomognu prezaduženim članicama eurozone.U petak su cijene dionica na Wall Streetu porasle više od 0,5 posto, među ostalim i zbog toga što su se na pripremnom sastanku uoči summita čelnici Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske dogovorili da će u poticanje rasta gospodarstva eurozone biti uloženo 130 milijardi eura. Rastom gospodarstva poboljšali bi se porezni prihodi prezaduženih članica eurozone, što bi ublažilo njihove financijske probleme.

Analitičari Barclays Capitala očekuju na summitu snažnu retoriku u podršci nastojanjima da se ostvari čvršća fiskalna integracija, no ne očekuju konačno rješenje.- To bi u određenoj mjeri moglo razočarati tržišta - navode analitičari Barclaysa u bilješci klijentima. U posljednje vrijeme ulagače razočaravaju i brojni podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.Prošloga je tjedna Fed smanjio procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini u raspon od 1,9 do 2,4 posto, s 2,4 do 2,9 posto, koliko je procjenjivao u travnju. Eurozona je, pak, na rubu recesije, a usporava se i rast kineskog gospodarstva, koje je posljednjih godina djelovalo kao jedna od najjačih poluga globalnog gospodarstva.

Zbog toga je pitanje mogu li ovoga tjedna burzovni indeksi porasti, unatoč tomu što je kraj tromjesečja, kada fond menadžeri obično uljepšavaju portfelje kupujući dionice koje su proteklih mjeseci najviše rasle, a prodajući one koje su znatnije oslabile.- Makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a kako se ulagači pozicioniraju za kraj tromjesečja, nestabilnost cijena koju smo vidjeli prošloga tjedna mogla bi se nastaviti - zaključuje Carl Kaufman, portfelj menadžer u fondu Osterweis Strategic Income.

25. travanj 2024 17:16