Svijet
StoryEditor

‘Zimski paket‘ Europske komisije predlaže kraj svake regulacije cijena energije

26. Studeni 2016.

Europska komisija planira ukinuti svaku regulaciju veleprodajnih i potrošačkih cijena električne energije u takozvanom "zimskom paketu" tržišnih reformi koji se službeno očekuje 30. studenog.

- Mi želimo tržištu energije dati šansu, tako da cijene formira tržište, a ne državna intervencija. Stoga ćemo otkloniti svako ograničenje cijena. Mi želimo tržišta na kojima se skok cijena događa kad postoji velika potražnja i smanjenja opskrba - veli direktor EK za unutarnje tržište energije Klaus-Dieter Borchardt.

Prijedlog je temeljen na prošlogodišnjem istraživanju koje je provela regulatorna agencija (ACER) sa zaključkom da je regulacija cijena još uvijek glavna prepreka tržišnom natjecanju. Komisija će od vlada zatražiti da ranjive potrošače zaštite kroz socijalne mjere.

Komisija će predložiti i "mehanizam razvoja kapaciteta" na EU razini, ti mehanizmi pokrivaju različite oblike državnih subvencija proizvođačima ili potrošačima s ciljem održavanja tvornica ili izgradnje novih, utjecaja na potrošnju, održavanja profita u uvjetima kad svugdje postoji značajan višak kapaciteta i slično. Ima tu puno svađe i puno modela, mehanizmi utječu na tržišno natjecanje i mora ih odobriti Komisija. Hrvatska je bila predmet istrage o državnoj pomoći u sektoru.

EuraActiv Francuska koji se prvi našao u posjedu dokumenata tvrdi da prijedlog dovodi u pitanje prednost obnovljivih izvora energije i izostavlja regulaciju granica za emisiju CO2, što sugerira da ugljen više neće biti "prljav" i da se kroz navedene mehanizme može subvencionirati.

26. travanj 2024 03:15