Aktualno
StoryEditor

‘Biznis za volanom‘: Novi rekordi na Wall Streetu

14. Veljača 2017.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, treći dan zaredom, jer ulagači očekuju da će porezna reforma, koju je najavio američki predsjednik Donald Trump, potaknuti brži rast gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,70 posto, na 20.412 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 5.763 boda.

Nove najviše razine indeksa u povijesti zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Trump prošloga tjedna poručio da uskoro slijedi porezno rasterećenje američkih kompanija.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 9 posto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

>>>‘Trump efekt’ na Wall Streetu: S&P 500 i Nasdaq dosegnuli najviše razine u povijesti

Neko je vrijeme tržište izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje kani voditi, no njegova najava smanjenja poreza ponovno je ohrabrila ulagače.

"Biznis za volanom"

Osim toga, Trump je održao niz sastanaka s liderima najvažnijih sektora, primjerice, tehnološkog i automobilskog.

"Iz dana u dan lideri iz različitih industrija dolaze u Bijelu kuću na konzultacije s Trumpom. Čini se da biznis nije na stražnjem sjedalu vozila i mislim da je to razlog zbog kojeg su ulagači spremni platiti nešto više za dionice", kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

>>>Musk: Ostajem uz Trumpa jer želim pomoći u kolonizaciji drugih svjetova

Pozitivno na tržište utječu i makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine i Japana, do eurozone i SAD-a.

"Ono što podržava cijelu Trumpovu retoriku je to što fundamenti u svijetu, uključujući SAD, postaju bolji", kaže Brent Schutte, strateg u fondu Northwestern Mutual Wealth Management.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijska izvješća, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Miljenici u financijskom i industrijskom sektoru

Najviše su jučer, 1,1 posto, skočile cijene dionica u financijskom sektoru, dok je industrijski sektor ojačao 1 posto. Ta dva sektora mogla bi imati najviše koristi od Trumpovih najavljenih politika.

Osim što je jučer S&P 500 dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, tržišna vrijednost svih dionica u sastavu tog indeksa premašila je po prvi put 20.000 milijardi dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.278 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 11.774 boda, a pariški CAC 1,24 posto, na 4.888 bodova.

19. travanj 2024 01:48