Aktualno
StoryEditor

Bjelovar daje poslodavcima i do 50 tisuća kune nepovratne potpore za deficitarna radna mjesta

27. Studeni 2017.

Grad Bjelovar za 2018. godinu priprema poticajne mjere radi otvaranja radnih mjesta u deficitarnim zanimanjima, a privatni poslodavci koji otvore takvo mjesto mogu steći pravo na nepovratnu potporu od 50 tisuća kuna,  poduzetnici početnici  20 tisuća, a stotinu tisuća kuna predviđeno je kao nagrada za najbolju start-up tvrtku, najavio je u ponedjeljak zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

>>> Hrebak: Bjelovar želi postati prvi ‘tax free’ grad za poduzetnike

U programu poticanja razvoja poduzetništva u Bjelovaru, koji obuhvaća 13 mjera, ističe se poticanje otvaranja radnih mjesta u deficitarnim zanimanjima, poput bravara, zavarivača, rukovatelja CNC strojem, stolara, zidara, tesara, elektroinstalatera i konditora. Uvode se i potpore za stručno usavršavanje, nabavu strojeva i opreme, certifikaciju proizvoda i procesa, pripremu projekata za EU fondove, izlaganje na sajmovima te za razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda, a nastavlja se s poticanjem tradicijskih i umjetničkih obrta. Glasovanje o tom programu očekuje se početkom iduće godine, nakon čega će se raspisati javni natječaji za 13 poticajnih mjera.

Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo Brajdić, gradskim proračunom za sljedeću godinu za mjere potpore planirano je milijun kuna. "Program općih mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Bjelovara od 2018. do 2020. godine" u ponedjeljak je upućen bjelovarskoj komori Hrvatske gospodarske komore te Obrtničkoj komori u Bjelovaru.  "Sve mjere pripremili smo u suradnji s poduzetnicima, a ovim putem želimo ih transparentno obavijestiti o svim mogućnostima koje će uskoro imati. Želimo čuti imaju li još prijedloga ili kritika koje bismo mogli uvrstiti prije izglasavanja proračuna za iduću godinu", rekao je Brajdić.

>>> Bjelovar: Gradonačelnik Dario Hrebak želi grad učiniti ‘geotermalnom baterijom Hrvatske’

"Grad Bjelovar i prije je imao programe za poticaje poduzetništva, ali ti programi bili su gotovo potpuno neiskorišteni. U proračunu ćemo ostaviti dovoljno prostora da, ako bude potrebno, poticaje povećamo na dva milijuna kuna jer poduzetnicima želimo pomoći bez fige u džepu", dodao je Brajdić.

Bjelovar također od 1. siječnja iduće godine, u sklopu "tax free" programa, sve poduzetnike koji žele ulagati na području grada namjerava osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade te im omogućiti vrlo povoljnu nabavu zemljišta potrebnog za realizaciju investicija.

26. travanj 2024 20:15