Aktualno
StoryEditor

Bjelovar i Agrodet potpisali ugovor o raspolaganju državnim zemljištem vrijedan 30 tisuća kuna

03. Travanj 2018.

Grad Bjelovar i zagrebačka tvrtka Agrodet potpisali su u utorak 30 tisuća kuna vrijedan ugovor o izradi programa za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, kojeg na bjelovarskom području ima oko 800 hektara.

Ugovor su potpisali zamjenik bjelovarskog gradonačelnika za gospodarstvo Igor Brajdić i direktorica tvrtke Agrodet Blaženka Mičević.

>>>Državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagat će jedinice lokalne samouprave

Početkom ožujka jedinice lokalne samouprave, temeljem zakonskih izmjena, preuzele su brigu o upravljanju državnim poljoprivrednim zemljištem te u roku od 3 mjeseca, točnije do 9. lipnja ove godine, moraju izraditi program raspolaganja koji će uključivati najam, odnosno prodaju zemljišnih parcela, rečeno je na potpisivanju ugovora.

- Na području Grada Bjelovara, prema posljednjim podacima iz 2016. godine, postoji oko 800 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje koristi stotinjak poljoprivrednika. Želimo što prije i kvalitetnije izraditi program upravljanja tim zemljištem, ali i da ga digitaliziramo, kako bi bio što jednostavniji za pregled, istaknuo je dogradonačelnik Brajdić.

>>>Novi broj Lidera: Mičević: Mirovinski fondovi mogli bi u 5 godina riješiti gruntovnicu i katastar

Mičević je kazala kako je u Hrvatskoj ukupno 900 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za koje jedinice lokalne samouprave trebaju izraditi program raspolaganja, pri čemu bi neke, uslijed nedostatnih financijskih i kadrovskih potencijala mogle imati dosta problema.

Dodala je i da će svi detalji oko samih natječaja biti poznati nakon što se pripreme pravilnici, čija je izrada još uvijek u tijeku.

19. travanj 2024 10:01