Korona i biznis
30. kolovoz 2019.

BKS Bank otvara još jednu poslovnicu u Zagrebu

Predsjednica Uprave Herta Stockbauer BKS Banke izvijestila je o rezultatima poslovanja za prvih šest mjeseci. Doznaje se tako da je dobit banke u prvom polugodištu iznosila 42,1 milijuna eura (+29,1 %), a bilančna suma 8,7 milijardi eura (+3,1 %). Usto se pohvalila i novim digitalnim rješenjima i značajnom porastu klijenata. Najavljeno je i otvaranje nove poslovnice banke u Zagrebu.

„Važan strateški cilj je daljnja izgradnja naših poslovnih usluga kako bismo smanjili ovisnost o kamatnom poslovanju. Porast prihoda od naknada u platnom prometu za 4,4 % na 10,7 milijuna eura dokazuje da smo u tome uspjeli. Rezultat trgovanja vrijednosnim papirima zabilježio je povećanje od 21,8 % na 7,7 milijuna eura. Sveukupno, neto prihod od naknada povećan je za 6,8 % na 29,2 milijuna eura“, izvještava Stockbauer.

Neto prihod od kamata porastao je za 7,2 % na 70,5 milijuna eura.

„Iako su prognoze gospodarskog rasta niže u odnosu na prethodnu godinu, vrlo smo zadovoljni razvojem potražnje za našim kreditima u zemlji i inozemstvu. Potražnja je osobito u drugom tromjesečju poprimila značajan zamah“, objašnjava Stockbauer.

Ukupni zajmovi prije rezerviranja za rizike s 30. lipnjem 2019. iznose 6,2 milijarde eura, što je porast od 2,2 % u odnosu na kraj 2018. godine.

I u području primarnih depozita zabilježen je novi maksimum:

„Još jednom premašili smo prošlogodišnju rekordnu razinu za 5,2 %. Depoziti klijenata iznosili su 6,5 milijardi eura, pri čemu dominantno mjesto, već dulje vrijeme, imaju depoziti „po viđenju“, koji su također snažno porasli“, izvještava Stockbauer.

Član Uprave Alexander Novak, koji je odgovoran za međunarodno poslovanje, jednako je zadovoljan razvojem BKS Bank na međunarodnim tržištima. BKS Bank u Sloveniji, Hrvatskoj i Slovačkoj posluje u području bankarstva i leasinga. U Hrvatskoj trenutačno posluje putem tri poslovnice.

„Vodimo računa o dobrom razvoju poslovanja proteklih godina, stoga u Zagrebu planiramo otvoriti još jednu poslovnicu. Trenutačno procjenjujemo različite moguće lokacije. Očekujemo da ćemo novu poslovnicu otvoriti do kraja godine, odnosno najkasnije do sredine 2020. godine“, kaže Novak.

Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj, direktori podružnice BKS Bank u Hrvatskoj, zadovoljni su rezultatom neto dobiti od 3,2 milijuna eura. S 30. lipnjem, hrvatska podružnica plasirala je 288,1 milijuna eura kredita (+3,1 %). Primarni depoziti iznosili su, 124,6 milijuna eura. Osobit porast zabilježilo je leasing poslovanje. U odnosu na kraj 2018. godine, BKS-Leasing Croatia d.o.o. povećalo je volumen leasing poslovanja za jednu petinu – na 60,1 milijuna eura.