Korona i biznis
27. kolovoz 2018.

BKS Bank – ukupna bilanca prvi put prekoračila granicu od 8 milijardi eura

BKS Bank, izlistana na burzi, iza sebe ima vrlo zadovoljavajuće prvo polugodište. Osobito pozitivan razvoj bilježe ukupna bilanca, obujam kreditnih plasmana te primarna sredstva koja su narasla na skoro 6 milijardi eura. Dobit razdoblja u Hrvatskoj narasla je za 142% na 3,3 milijuna eura.

Naš reklamni slogan dugi niz godina glasi „Rastite s nama!“. Kratak osvrt na prošlost pokazuje koliko se BKS Bank dobro razvijala u posljednjih pet godina. „30. lipnja 2013. naša ukupna bilanca iznosila je 6,70 milijardi eura, s 30. lipnjem 2018. ona je iznosila 8,07 milijardi eura što odgovara rastu od otprilike 20%. Dobit razdoblja usred financijske krize 2013. godine iznosila je 20,8 milijuna eura, danas pred sobom imamo izvještaj s dobiti od 32,6 milijuna eura“, rekla je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer u svom osvrtu na dobro poslovanje društva.

>>> BKS Banka otvorila novu poslovnicu u Splitu

Ukupno je vrlo zadovoljna s prvim polugodištem 2018. godine. „Zadovoljni smo što je prihod od kamata snažno rastao, uz istodoban nastavak pada rezervacija za rizike. To je rezultiralo neto prihodom od kamata nakon rezervacija za rizike u iznosu od 56,6 milijuna eura (+23,8 %). U danom tržišnom okruženju to predstavlja više nego respektabilan rast.

Druga najvažnija komponenta prihoda BKS Bank, prihodi od provizija i naknada, također nastavljaju dobar rast. „Neto prihodom od provizija i naknada u iznosu od 27,4 milijuna eura ostvaren je rast od 5,5 %. Tome su osobito pridonijele naknade iz platnog prometa i kreditnog poslovanja“, dodaje Stockbauer. Administrativni troškovi narasli su za 10,1% na 58,0 milijuna eura. Na rezultat je nepovoljno utjecao visok rast troškova zaposlenih uslijed zaključenja kolektivnog ugovora sa skoro dvostrukim iznosima. Prihodi razdoblja s iznosom od oko 32,6 milijuna eura, dosegli su razinu prethodne godine.

Već spomenuto prelaženje granice od 8 milijardi eura u ukupnoj bilanci odražava se u primarnim sredstvima kao i u ukupnim kreditnim plasmanima. „Mnoge tvrtke ponovno investiraju pri čemu rado koriste naše znanje u financiranju. Potraživanja prema klijentima od početka godine narasla su za 5,5% na izvrsnih 5,81 milijardi eura“, izvješćuje gospođa Stockbauer. Od siječnja do lipnja 2018. BKS Bank odobrila je nove kredite u ukupnom iznosu od 850,2 milijuna eura.

Direktori podružnice u Hrvatskoj, Juraj Pezelj i Tihomir Zadražil, iza sebe imaju vrlo dobro prvo polugodište. Ostvarena dobit razdoblja narasla je s 1,3 na 3,3 milijuna eura (+142,1 %). Bitan faktor uspjeha pritom predstavlja izvanredno savjetovanje koje naši posvećeni zaposlenici pružaju klijentima. To savjetovanje dostupno je od listopada prošle godine i u Splitu, gdje je otvorena nova poslovnica BKS Bank.

>>> Austrijski BKS Bank ostvario najbolji poslovni rezultat od osnutka

„Poslovanje je znatno premašilo naša očekivanja. Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj i dalje je u porastu, turizam se dobro razvija. Tvrtke koriste pozitivnu ekonomsku situaciju za investicije“, kaže Zadražil. Ta situacija rezultirala je dobrim kreditnim poslovanjem. Glavna podružnica BKS Banke u Hrvatskoj u prvom je polugodištu odobrila nove kredite u ukupnom iznosu od 52,6 milijuna eura i povećala ukupni kreditni portfelj za 31,8% na 248,8 milijuna eura.

Depoziti klijentima narasli su sa 104,7 na 118,6 milijuna eura.

„Ovo je znak povjerenja naših klijenata u BKS Banku, na što smo vrlo ponosni. Posebice iz razloga što su primarna sredstva važan izvor financiranja za BKS Banku“, istaknuo je Pezelj.

Direktorski dvojac rado upućuje i na dobar razvoj društva kćeri za leasing, BKS-leasing Croatia d.o.o. Svoju je uspješnu priču nepokolebljivo nastavila te u prvih šest mjeseci financirala automobile, strojeve i nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 13,2 milijuna eura. Plasman leasinga društva BKS-leasing 2 Croatia d.o.o. sveukupno je iznosio 48,5 milijuna eura što predstavlja rast od značajnih 12,8% u odnosu na završni rezultat 2017. godine.