Aktualno
StoryEditor

Bliži li se kraj trgovinskom ratu? Trump najavljuje ozbiljne pregovore s ‘izvrsnim liderom‘ Xi Jinpingom

26. Kolovoz 2019.

Američki predsjednik Donald Trump činio se u ponedjeljak optimističan oko sklapanja trgovinskog sporazuma s Kinom, rekavši da obje strane ponovno razgovaraju i da će ozbiljni pregovori "vrlo brzo" započeti.

"Oni znaju posao", rekao je Trump i istaknuo da je Peking nedavno inicirao dva telefonska poziva.

"Uskoro ćemo početi ozbiljno razgovarati. Mislim da ćemo postići sporazum jer smo počeli pregovarati o pravim uvjetima", poručio je Trump novinarima u Biarritzu.

"Prvi put vidim da zaista žele postići sporazum. I to je zaista pozitivan korak", istaknuo je.

Upozorio je da se to "možda neće riješiti", ali i nazvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga "izvrsnim liderom".

Trgovinski rat između dvaju najvećih gospodarstava eskalirao je u petak kada su obje strane nametnule jedna drugoj dodatne carine.

Prerano je za razgovore s Iranom

Na marginama summita skupine G7, Trump je također rekao da želi vidjeti snažan Iran te da ne traži promjenu režima u Teheranu.

Dodao je da je neprihvatljiv način života na koji su Iranci bili prisiljeni.

Nije iznenađen što je Francuska pozvala iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa na razgovore u nedjelju na marginama okupljanja skupine G7.

"Znao sam da će doći.. predsjednik Macron tražio je moj pristanak", rekao je.

Trump Zarifa zasad ne želi osobno susresti jer misli da je još prerano za to.

Napetosti između Teherana i Washingtona porasle su brzo nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom iz 2015. i ponovno nametnuo sankcije iranskom gospodarstvu.

"Ono što želimo je vrlo jednostavno. Ne smije biti nuklearnog naoružanja. Razgovarat ćemo o balističkim projektilima. No moraju zaustaviti terorizam. Mislim da će se promijeniti, imaju šanse za to", dodao je Trump.

22. travanj 2024 01:14