Aktualno
StoryEditor

Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

15. Listopad 2017.

Iako ne postoje fizički, oko 1700 virtualnih valuta sve su češće sredstvo plaćanja u svijetu. Njima su se počeli koristiti i u Hrvatskoj, gdje se na lokalnim burzama svaki mjesec već promijeni pola milijuna eura. Unatoč rizičnosti neke domaće tvrtke i obrti primaju bitcoine, a postoje i rudari koji instaliraju baterije kompjutora u podrumu – i zarađuju na rudarenju kriptovaluta. Donosimo vam stoga ‘virtualni pojmovnik‘ koji olakšava snalaženje u ovom vrlom novom teritoriju fintecha.

BITCOIN Digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički. Ne postoji fizički, kao novčanica, i nije reguliran. Proizvode ga mnogi ljudi diljem svijeta s pomoću svojih računala koristeći se softverom koji rješava matematičke probleme. Bitcoin je prvi primjer takve valute nazvane kriptovaluta (engl. cryptocurrency).

>>>Bitcoin na najvećim razinama u svojoj povijesti

KREATORI Stvaraju virtualnu valutu i razvijaju tehničke specifikacije te mreže i sheme. U nekim su slučajevima poznati, neki su anonimni (Ne zna se pouzdano tko je kreator bitcoina. Tvorac je Satoshi Nakamoto, no to je nadimak za koji je poslije Australac Craig Wright tvrdio da je njegov, ali malotko mu je vjerovao). Nakon lansiranja valute neki kreatori ostaju uključeni u održavanje i unaprjeđivanje tehničkih karakteristika virtualnih shema.

>>>Rastući interes natjerao Goldman Sachs na razmatranje bitcoina

IZDAVATELJI Individualci ili organizacije koji stvaraju odnosno izdaju virtualnu valutu. Ovisno o virtualnoj shemi, ukupni volumen coinova ovisi o potražnji. U centraliziranim shemama izdavatelj je često i administrator sheme koji uspostavlja pravila i ima autoritet povlačiti valutu iz optjecaja. Kad se valuta izda, ‘dostavlja‘ se korisnicima ili prodajom ili darovanjem. U decentraliziranim shemama nove jedinice (coinovi) kreiraju se automatski kao posljedica rada ‘rudara‘ (miners).

>>>Buterin: Ethereum će moći parirati Visi za par godina

RUDARI (MINERS) Osobe (katkad skup osoba) koje dobrovoljno ustupaju računalnu obradu kako bi se potvrdio skup transakcija (block) provedenih u decentraliziranoj shemi i to daju u knjigu platnog prometa (blockchain). Bez rudara decentralizirana shema ne bi lako radila. Kao nagradu za svoj rad rudari dobivaju određenu količinu jedinica.

>>>IBM i banke razvijaju blockchain platformu Batavia

BLOCKCHAIN Javno dostupna necentralizirana knjiga događaja (npr. financijskih transakcija) koju nije moguće uređivati nakon što se podaci jednom upišu. Događaji (blokovi, engl. block) zapisuju se u slijedu, jedan iza drugoga, te tako formiraju lanac (eng. chain). Svaki upisani događaj povezan je s prethodnim. Matematika i kriptografija temelj su tehnologije blockchaina i osiguravaju da svaka promjena podataka u lancu prouzroči pucanje lanca – nije moguće promijeniti podatke jer se veze blokova u lancu temelje upravo na sadržaju svakog bloka.

>>>Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

ICO (INITIAL COIN OFFER) Kad startup želi prikupiti novac za svoj projekt, osmisli plan u kojemu stoje informacije poput o čemu je projekt, što je sve potrebno da bi se ostvario, što se planira nakon prikupljanja novca, koliko je ukupno novca potrebno, koliko će izdavatelji kupovati jednom izdane kriptovalute i tako dalje. Model prikupljanja novca jako je sličan inicijalnoj ponudi dionica, načelo je gotovo istovjetno, samo što nije reguliran.

>>>Kriptovalute: DA Power Play zaključio prvi ICO u Hrvatskoj, prikupio 2,6 milijuna dolara

ETHEREUM Otvorena blockchain-platforma (decentralizirani lanac zapisa) koja omogućava bilo komu da na njoj izgradi i rabi decentralizirane aplikacije (tzv. pametne ugovore) koje izvršava blockchain-tehnologija. Ethereum se često naziva i svjetskim računalom jer se računalne operacije izvršavaju simultano na velikom broju decentraliziranih čvorova, što znači da su aplikacije koje su ugrađene u blockchain gotovo nezaustavljive.

>>>Fintech: Američki startup najavio kraj ere, ponudio besplatni prijenos novca

RAZLIKA IZMEĐU BICOINA I ETHEREUMA Bitcoin je digitalna valuta pa je, da bi se mogao realizirati, izumljena blockchain-tehnologija. U bitcoinu se ta tehnologija rabi samo za bilježenje transakcija među njegovim korisnicima. Ethereum je dizajniran da bude prilagodljiv i fleksibilan, da se na njegov lanac mogu upisati ne samo bilješke o transakcijama nego bilo kakav računalni kôd koji se može izvršiti. Umjesto da korisnicima pruža unaprijed određen i ograničen skup mogućih operacija (npr. transakcije bitcoinom), ethereum omogućava korisnicima da kreiraju vlastite operacije bilo koje razine složenosti.

27. travanj 2024 01:57