Aktualno
StoryEditor

Blokirana ponuda za TNT: UPS potražuje 1,7 milijardi eura odštete od EK

27. Veljača 2018.

Najveća kompanija za dostavu paketa u svijetu, američki United Parcel Service Inc (UPS) traži od europskih regulatora 1,742 milijade eura odštete zbog blokirane ponude za nizozemski TNT prije pet godina.

Potez UPS-a nije iznenadio budući da je Europski sud prije gotovo godinu dana prihvatio njihovu žalbu na odluku Europske komisije o blokadi te transakcije.

Odluka Komisije iz 2013. godine "kontaminirana je ozbiljnim povredama propisa", tvrdila je američka kompanija u žalbi Općem sudu Europske unije.

>>> UPS raskinuo ugovor s Overseasom

"Žalitelj tvrdi da su mu te povrede (propisa) prouzročile gubitak jer bi u protivnom UPS bi bio kupio TNT", stoji u sažetku UPS-ove žalbe, objavljenom u ponedjeljak u službenom listu Europske unije.

Komisija će se braniti na sudu, kazao je glasnogovornik EK.

Bruxelles rijetko blokira spajanja kompanija - od 1990. godine odbili su samo 27 takvih zahtjeva od ukupno podnesena 6.833. UPS-ov zahtjev za odobrenjem ponude za TNT, vrijedne 5,2 milijarde eura, odbijen je uz obrazloženje da američka kompanija nije ponudila dovoljno ustupaka kako bi otklonila bojazni da će transakcija nepovoljno utjecati na potrošače.

Opći sud EU-a presudio je da je Europska komisija prekršila UPS-ovo pravo na obranu time što se u analizi oslonila na drugačiji ekonometrijski model od onog korištenog u prethodnoj razmjeni mišljenja i u argumentima. EK se žalio na tu presudu. Godine 2015. američki FedEx kupio je TNT uz bezuvjetnu dozvolu europskog regulatora.

27. travanj 2024 07:10